Epokegjørende begivenheter

BERGEN (Dagbladet): Umiddelbart før Sidsel Endresens Natt-jazz-konsert seint onsdag kveld hevet festspilldikter Jan Erik Vold ei sauesaks fra Sogn og foretok den rituelle klippingen av Natt-jazz-sjef Jon Skjerdals gjennom 29 år flagrende hår.

Dermed var et kulturelt landemerke borte, og en epoke i Bergens sivilisasjonshistorie over. Skjønt bare nesten, for enten var saksa sløv, Vold ute av klippetrening eller håret for stritt. Resultatet ble med skam å melde «skamklipp», men en frisør jevnet restene med lav ljå. Skjerdal tok like godt skjegget også, og våknet i går morges ved at hans lille datter så forundret på ham og spurte: «Pappa gått på jobb?»

«Kona tok det overraskende pent, men i hele dag har folk på jobben spurt meg hvor Jon er,» sier 40-årsjubilant Skjerdal, og innrømmer kald trekk i nakken og ved ørene. Denne spalte gratulerer og kan forsikre om at det finnes et liv etter håret.

  • Som årvåkne lesere vil ha fått med seg, flyttet festspilldirektør Bergljst Jsnsdsttir selve åpningen ut til allmuen nå ved 50-årsjubileet. Tiltaket er stort sett blitt tatt vel imot, men demokratiseringen stanser ikke der. I år kan nemlig ubemidlede kulturelskere oppsøke skranken «Betal hva du kan» på billettkontoret hver dag mellom 15 og 17, og etter en liten dialog få kjøpt et rett nok begrenset antall festspillbilletter til de fleste av dagens forestillinger til en pris de selv finner rimelig. Hva blir det neste, spør vi, kollektiv avsynging av «Nystemt'n» til individuelt valgt toneart og tempo under åpningsseremonien neste år?
  • I går ble Bergens egen unge pianist Gunilla Süssmann (f. 1977) overrakt Levin-prisen på Troldhaugen, der hun spilte solokonsert på formiddagen. Samtidig inntok en enda yngre garde bergenske talenter utescenen på Torgalmenningen til Barnas Festspilldag, og ga til beste sang, dans og spill som hadde fortjent mer publikum og bedre vær enn sipregnet som etterfulgte den praktfulle åpningsdagen. I det hele tatt synes festspillene bedre i bybildet enn noensinne denne gang, så været har å ta seg sammen.
  • For dem som av en eller annen grunn ikke befinner seg i Bergen, men gjerne skulle ha gjort det: Sett av neste lørdag kveld til NRK2s «Hovedscenen». Arild Erikstad med TV-team er høyt og lavt, og lover reportasjer og opptak av Jan Garbarek Groups konsert i Grieghallen. Også et koreansk TV-team farer omkring, så det er liten tvil om hvor verdens navle for tida befinner seg.