Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Equinor finner ikke likevekt

Den hissige debatten om forventet oljepris peker på selskapets største problem: Manglende troverdighet som motor for det grønne skiftet.

I HARDT VÆR: Konsernsjef i Equinor Eldar Sætre. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
I HARDT VÆR: Konsernsjef i Equinor Eldar Sætre. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

De siste dagene har det igjen stormet rundt Equinor, om enn mildere enn etter Dagens Næringslivs avsløringer om milliardtapene etter selskapets satsing i USA. Det dreier seg nå om hva selskapet legger til grunn som framtidig oljepris.

De tre europeiske konkurrentene BP, Eni og Shell har alle nylig skrudd ned sine forventninger til framtidig oljepris i 2030, til mellom 55 og 60 dollar fatet. Equinor holder seg til samme estimat som de har hatt de siste tre årene - 80 dollar fatet.

Selskapets toppsjef, Eldar Sætre, innrømmer at dette prisestimatet ikke er forenlig med Paris-målene. Det er nettopp dette presse, politikere og miljøorganisasjoner har reagert kraftig på.

KUTTER: Equinor kutter 30 milliarder kroner i kostnader i 2020, melder NRK. Foto: NTB/Scanpix. Vis mer

Det er likevel ikke nødvendigvis slik at Equinor dermed blåser i Paris-målene. Selv hevder selskapet at den framtidige prisforventningen er en regnskapsmessig affære, og at investeringene deres stresstestes mot langt lavere oljeprisscenarier. Til det har det vært innvendt at selskapet kan ha satt forventningen så høyt for å unngå å måtte skrive ned verdiene i selskapet - slik BP Eni og Shell har gjort nå. Dette kan også ha en logisk forklaring. Mens de tre andre kan ha hatt interesse av å skrive ned verdiene nå, og «skylde» på coronakrisen, har Equinor et helt annet behov for å virke økonomisk solide etter USA-skandalen.

Beleilighetshensyn kan antakelig tippe selskapenes vurderinger i ulike retninger. Beregning av framtidig oljepris er uansett heftet med svært stor usikkerhet, hvor estimatene spriker massivt.

Denne debatten understreker et viktig poeng. Equinor (Statoil) har kommet inn i en ny fase i sin historie. Fra å ha vært stridens eple i den politiske diskusjonen rundt statens rolle i håndteringen av oljeforekomstene, har selskapet nå fått en tilsvarende posisjon i en annen, avgjørende politisk strid: Oljeselskapenes rolle i det grønne skiftet. Her har ikke Equinor, tross navnebyttet, funnet en likevekt.

Analytikere etterlyser større, regnskapsmessig synliggjøring av fornybarsatsingen. Det trenger de for å kunne avgjøre om selskapet lykkes i denne konkurransen. Kjell Inge Røkkes Aker har nettopp skilt ut fornybarsatsingene i egne selskap - blant annet for å imøtekomme dette ønsket fra markedet. Røkkes høyre hånd, Øyvind Eriksen, uttalte dessuten i samme forbindelse at «fornybare og grønne teknologier har fullstendig andre verdikjeder, kunder, investorbase og finansiering».

Equinors insistering på en alt-i-ett-løsning virker ikke, la oss si, bærekraftig. Dette er noe Eldar Sætres etterfølger, som selskapet nå har startet jakten på, vil måtte håndtere straks hen er på plass.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!