Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Equinor må granskes

Norges største industriskandale må granskes av Stortinget. For å finne svar, og for å sette standarden.

I SØMMENE: Equinor-sjef Eldar Sætre under et innlegg om fornybar energi under Zerokonferansen i Oslo i fjor.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
I SØMMENE: Equinor-sjef Eldar Sætre under et innlegg om fornybar energi under Zerokonferansen i Oslo i fjor. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Olje- og energiminister Tina Bru møtte i dag i Stortinget for å redegjøre for Equinors gigantiske tap i USA. Saken, som ble avslørt av Dagens Næringsliv, dreier seg om en nær hemningsløs satsing som har slått katastrofalt feil - med et framførbart underskudd på om lag 200 milliarder kroner. Det er med rette omtalt som en av norgeshistoriens største industriskandaler.

Bru slo fast overfor Stortinget at departementet ikke var klar over dette tallet før det kom fram i pressen. Hun refset også selskapet for ikke å ha informert eieren om store problemer med kostnadsnivå, internkontroll og forretningskultur i Equinors USA-virksomhet.

BESKJEDENT: Grunnlønna økte i takt med generell lønnsøkning, fremholder Equinor-sjef Eldar Sætre og Telenor-topp Sigve Brekke. Betingelsene for DNB-direktør Kjerstin Braathen er ikke offentlig tigjengelig - ennå. Video: Endre Vellene og Lars Eivind Bones. Klipp: Ørjan Ryland. Foto: Lars Eivind Bones og Jørn H. Moen Vis mer

Dette må vi lære av, var blant annet Høyres Stefan Heggelunds reaksjon fra Stortingets talerstol etter Tina Brus redegjørelse. Det er riktig, men som kunnskapspartiet Høyre vet blir læringen bedre med mer informasjon. Saken skal nå inn for energi- og miljøkomiteen på Stortinget, men den bør ikke stoppe der. Den beskrivelsen Tina Bru gir av manglene ved selskapets rapportering og eiernes kunnskap om utviklingen i USA-eventyret, er så grunnleggende at de krever en egen, uavhengig gransking.

Det bør skje i form av en behandling i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. For å få til det kreves en tredjedel av stemmene i Stortinget, og dermed må flere enn SV og MGD henge seg på. Senterpartiet er positive til en uavhengig gransking, men vil i utgangspunktet ha den i regi av departementet. Arbeiderpartiet sitter dermed på nøkkelen.

Equinor er Norges største selskap, og forvalter store verdier på vegne av fellesskapet. Det vil være et helt merkelig signal om Stortinget skulle la en sak av denne størrelsen skli forbi uten å gjøre sitt ytterste for å komme til bunns i detaljene. Selskapet forvalter ikke bare verdiene av enorme, nasjonale petroleumsressurser og de muligheter det har gitt for internasjonal ekspansjon. Equinor forvalter også mye av ansvaret for det grønne skiftet - enda mer etter at Stortinget denne uka ga milliarder i skattefordeler til bransjen.

På samme måte som Finanstilsynet etterspurte en egen rapportering av USA-virksomheten, er det nå mange analytikere som etterlyser en egen rapportering fra selskapet om utviklingingen av fornybarsatsingene. Er egentlig Equinor gode på noe annet enn å høste norske olje- og gassressurser?

Stortinget må sette seg i førersetet; både for å rydde opp og finne svar på hva som gikk galt da USA-skandalen utviklet seg uten at eierne tilsynelatende fikk vite det, men også for å sette standarden. Equinor må rapportere åpent, og svare for krevende eiere. Ellers bør ikke selskapet bli tillagt en så sentral rolle i utviklingen av norsk nærings- og industriutvikling.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!