LEDER

Equinor må granskes

Norges største industriskandale må granskes av Stortinget. For å finne svar, og for å sette standarden.

I SØMMENE: Equinor-sjef Eldar Sætre under et innlegg om fornybar energi under Zerokonferansen i Oslo i fjor.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
I SØMMENE: Equinor-sjef Eldar Sætre under et innlegg om fornybar energi under Zerokonferansen i Oslo i fjor. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Olje- og energiminister Tina Bru møtte i dag i Stortinget for å redegjøre for Equinors gigantiske tap i USA. Saken, som ble avslørt av Dagens Næringsliv, dreier seg om en nær hemningsløs satsing som har slått katastrofalt feil - med et framførbart underskudd på om lag 200 milliarder kroner. Det er med rette omtalt som en av norgeshistoriens største industriskandaler.

Bru slo fast overfor Stortinget at departementet ikke var klar over dette tallet før det kom fram i pressen. Hun refset også selskapet for ikke å ha informert eieren om store problemer med kostnadsnivå, internkontroll og forretningskultur i Equinors USA-virksomhet.

Dette må vi lære av, var blant annet Høyres Stefan Heggelunds reaksjon fra Stortingets talerstol etter Tina Brus redegjørelse. Det er riktig, men som kunnskapspartiet Høyre vet blir læringen bedre med mer informasjon. Saken skal nå inn for energi- og miljøkomiteen på Stortinget, men den bør ikke stoppe der. Den beskrivelsen Tina Bru gir av manglene ved selskapets rapportering og eiernes kunnskap om utviklingen i USA-eventyret, er så grunnleggende at de krever en egen, uavhengig gransking.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer