DEBATT

Debatt: Oljeindustrien og klima

Equinor seiler under falskt flagg

Regjeringen deler ut rekordmange nye letekonsesjoner, og lar Equinor bruke skattebetalernes penger på å forsøke å påvirke våre holdninger. Mye tyder på at det er ytterst uklokt, også fra et økonomisk perspektiv.

SPONSORKAMPANJE: Equinors nylige klimapodkast-samarbeid med Aftenpostens Forklart og en fersk annonse der de henvender seg direkte til klimaengasjert ungdom, framstår i likhet med sponsorkampanjen som bevisst manipulering og villeding av det norske folk, skriver innsenderen.
SPONSORKAMPANJE: Equinors nylige klimapodkast-samarbeid med Aftenpostens Forklart og en fersk annonse der de henvender seg direkte til klimaengasjert ungdom, framstår i likhet med sponsorkampanjen som bevisst manipulering og villeding av det norske folk, skriver innsenderen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Marte Wulff
Marte Wulff Vis mer

Da Statoil, unnskyld Equinor, i februar relanserte sin gamle sponsorkampanje «Morgendagens helter», forventet jeg ramaskrik.

Greta Thunbergs ungdomsopprør hadde for alvor begynt å spre seg, og plakater av håpefulle, unge talenter, heiet fram med penger fra Equinor, sto i stygg kontrast til det som alltid har vært og stadig er selskapets kjerne: Fossil industri.

Skandalen uteble.

Morgendagen vil uten tvil trenge helter, men inntil videre er selskapet selve problemet, ikke løsningen. Deres nylige klimapodkast-samarbeid med Aftenpostens Forklart og en fersk annonse der de henvender seg direkte til klimaengasjert ungdom, framstår i likhet med sponsorkampanjen som bevisst manipulering og villeding av det norske folk. Inkludert selskapets egne ansatte.

Fortsatte utslipp av fossilt brennstoff er en av de mest effektive måtene å sørge for at verden gradvis blir et verre og mer uforutsigbart sted over de neste tiåra. Sultkatastrofer, ekstremvær, økt konfliktnivå og strømmer av rettighetsløse flyktninger, er bare noen av ringvirkningene fra klimaendringer og rovdrift på naturressurser.

Forholdene som venter «morgendagens helter», vil være en direkte konsekvens av Equinors og andre fossilselskapers formidable suksess. Likevel kan de markedsføre seg med en slik kampanje uten de helt store motreaksjonene.

Skal verdenssamfunnet ha en aldri så liten sjanse til å nå klimamålene, må vi gå videre fra fossile energikilder snarest, helst fullstendig innen 2040 ifølge FN.

Eierne av, og lederne i, selskaper som Equinor, som har tjent seg søkkrike på produkter som avgir enorme mengder klimagasser, mener derimot at vi ikke må forhaste oss, ettersom verden jo trenger energi. De skriver selv på sine hjemmesider at bærekraft er «ved hjertet av alt de foretar seg». Samtidig bruker de enormt mye mer ressurser på å lete ette, og åpne nye oljefelt enn de gjør på å investere i fornybar energi og nye grønne arbeidsplasser for sine ansatte.

Det nyåpnede gigantfeltet Johan Sverdrup, som er helelektrifisert og derfor har rekordlave CO2 utslipp, var ikke engang selskapets eget initiativ. Elektrifiseringen ble pålagt dem gjennom vedtak i Stortinget tilbake i 2014, tross deres protester og påstander om at det var umulig. Når de nå skyver dette foran seg som bevis på sitt grønne hjerte, blir det nok et eksempel på grov grønnvasking. Forestillingen om deres «rene» oljeutvinning er en selvmotsigelse som undergraver mer ambisiøse løsninger og investeringer.

Noen, inkludert den norske stat, som kontrollerer drøyt 70 prosent av aksjene i Equinor, tjener fortsatt enorme summer på oljen. Det ønsker de å fortsette med, tross fatale konsekvenser for livet på jorda. Staten Norge, det er oss. «Vi» eier Equinor, sammen, selv om selskapet ikke lenger bærer det «skitne» navnet Statoil. Vi må derfor kreve oljekarusellen stoppet, slik at vi kan klyve av med livet, om ikke æren, i behold.

Selskapet representerer Norge i hele verden, og har rykte på seg for å være av de aller mest aggressive innen «big oil», selv i ytterst sårbare områder. Der andre giganter trekker seg ut, bl.a. på grunn av sterke protester fra lokalsamfunn og naturvernere, fortsetter «vi» å presse på for nye letelisenser, som f.eks. i den verneverdige og artsmangfoldige Australbukta. Dette snakkes det sjokkerende lite om her hjemme.

At Natur og Ungdom og Naturvernforbundet med flere, nå saksøker Den norske stat for brudd på grunnlovens paragraf 112, er trolig bare begynnelsen her hjemme. Fossilselskaper verden over opplever nå en strøm av søksmål med det formål å stille dem til ansvar for sine herjinger, og det faktum at de stadig øker aktiviteten til tross for at virksomheten bidrar til å ødelegge vårt livsgrunnlag.

Forfattere som Naomi Klein, Jared Diamond og vår egen Linn Stalsberg belyser hvordan aktører med interesser i bransjen bevisst har lobbyert for å skape splid rundt klimaforskning og hindre viktig informasjon om industriens fatale slagside i å bli allmennkunnskap.

Det gigantiske oljefondet på over 10.000 milliarder kroner, kan virke som en magnet på slike søksmål fra hele verden. Det er trolig bare et spørsmål om tid før den første dommen av denne typen faller.

På den ene eller andre måten vil det uansett snart være slutt på «moroa». Da vil det være for seint å tilrettelegge, omskolere og legge egne føringer. Norge har både mulighet og et særlig ansvar for å gå i front i klimakampen, og vi bør starte med å avstå fra videre leting etter fossile energiressurser.

I stedet deler regjeringen ut rekordmange nye letekonsesjoner, og lar Equinor bruke skattebetalernes penger på å forsøke å påvirke våre holdninger i retning en dødelig langsom utfasing av næringen.

Mye tyder på at det er ytterst uklokt, også fra et økonomisk perspektiv. Det ville være både smart og uendelig mye mer verdig å snu nå.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer