DEBATT

Debatt: Oljeboring i Australbukta

Equinors største feilgrep

Samtidig som Australia opplever tidenes verste hetebølge feirer Equinor at de er et steg nærmere oljeboring i Australbukta.

PROTESTER: Et oljeutslipp i Australbukta kan få svært alvorlige konsekvenser. Lokalbefolkningen er imot Equinors oljeplaner, og prosjektet hløster massiv motstand. Nå har Equinor fått godkjent miljøplanen av myndighetene og er enda et skritt nærmere borestart, skriver innsenderen. Bilde fra en av de mange protestaksjonene i Australia. Foto: Julian Smith / EPA / NTB Scanpix
PROTESTER: Et oljeutslipp i Australbukta kan få svært alvorlige konsekvenser. Lokalbefolkningen er imot Equinors oljeplaner, og prosjektet hløster massiv motstand. Nå har Equinor fått godkjent miljøplanen av myndighetene og er enda et skritt nærmere borestart, skriver innsenderen. Bilde fra en av de mange protestaksjonene i Australia. Foto: Julian Smith / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Helga Lerkelund
Helga Lerkelund Vis mer

De siste 90 dagene har vært en katastrofe for Australia med varmerekorder, tørkerekorder og ekstreme branner som allerede har kostet livet til flere personer og over 1000 utrydningstruede Koalaer.

Ifølge en rapport fra Australias klimapanel (CCA) har de siste åra blitt stadig verre med tørker, flom og branner om hverandre. I fjor ble 206 varme- og tørkerekorder brutt og 2019 ligger an til å bryte enda flere. Hetebølgen som nå rammer landet er uvanlig kraftig så tidlig på sommeren.

Brannene i Australia berører meg på et personlig plan. Svigersøster kan fortelle at den lille sønnen hennes har blitt alvorlig syk av røyken. Han får ikke sove på natta på grunn av hosteanfall og har vært hjemme fra skolen i ei uke. Til tross for ekstremheten kan de ikke skru på aircondition, da kommer røyken inn. Fortsatt er det ikke regn i sikte.

Dersom vi ikke klarer å begrense den globale oppvarmingen til under 1,5 grader, vil konsekvensene bli enda mer katastrofale framover, både i Australia og i andre deler av verden. Ifølge FNs klimarapport må det meste av verdens gjenværende kull, olje og gass bli liggende dersom vi skal unngå dette. Oljeforbruket må ned med nær 40 prosent innen 2030.

Samtidig er det et enormt gap mellom behovet for å kutte fossil energi raskt, og landenes investeringsplaner. Ifølge en rapport fra FNs miljøprogram legger kull, olje og gassland opp til 120 prosent høyere fossil produksjon i 2030 enn det er plass til i et 1,5 graders scenario.

Samtidig som lokalbefolkningen i Australia kjemper en nytteløs kamp mot brannene, forteller Equinor «gladnyheten» om at de har fått godkjent miljøplanen av myndighetene. Dermed er selskapet et skritt nærmere oljeboring i Australbukta, Australias svar på Lofoten.

Australbukta er et sårbart, vakkert og unikt område, som representerer selve livsnerven i turistnæringen og den sørlige fiskeflåten i Australia. 85 prosent av artene som er oppdaget her finnes ingen andre steder. Området er landets viktigste for sjøløve, sel, spekkhogger, kjempeblekksprut og hvithai. Her finnes 36 ulike typer delfiner og hval.

Et oljeutslipp her kan få svært alvorlige konsekvenser for turistnæringen og ikke minst for livet i havet. I likhet med i Lofoten, er lokalbefolkningen derfor imot Equinors oljeplaner, og prosjektet har høstet massiv motstand og protester, tilsynelatende for døve ører.

Equinor på sin side, forsvarer seg med at myndighetene ønsker dem velkommen. De samme myndighetene som kjører på med kullgruvene sine som om morgendagen ikke finnes. De samme myndighetene som mener at landets klimagassutslipp og klimakrise ikke kan settes i sammenheng, og som erklærer «krig» mot klimaaktivister. De samme myndighetene som motarbeider nasjonale og internasjonale klimamål og som må ta deler av skylda for at klimatoppmøtet i Madrid ble en fiasko.

Det er mange land i verden som kunne ønske norske oljeselskaper velkommen, uten at det betyr at vi skal gå inn i disse landene.

Equinor er ikke akkurat kjent for å lykkes i sin utenlandssatsing, men i dette tilfellet lurer jeg virkelig på om det er noen til stede i toppen til toppledelsen.

Selv i et scenario hvor verden fortsetter å bruke olje og gass i mange tiår framover, gir det ingen mening å ofre de aller mest sårbare og verdifulle havområdene til oljevirksomhet. Det gjelder i Lofoten, det gjelder Barentshavet nord og hele iskantsonen og det gjelder Australbukta i Australia.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer