DEBATT

Debatt: Oljeboring i Australbukta

Equinors største feilgrep

Samtidig som Australia opplever tidenes verste hetebølge feirer Equinor at de er et steg nærmere oljeboring i Australbukta.

PROTESTER: Et oljeutslipp i Australbukta kan få svært alvorlige konsekvenser. Lokalbefolkningen er imot Equinors oljeplaner, og prosjektet hløster massiv motstand. Nå har Equinor fått godkjent miljøplanen av myndighetene og er enda et skritt nærmere borestart, skriver innsenderen. Bilde fra en av de mange protestaksjonene i Australia. Foto: Julian Smith / EPA / NTB Scanpix
PROTESTER: Et oljeutslipp i Australbukta kan få svært alvorlige konsekvenser. Lokalbefolkningen er imot Equinors oljeplaner, og prosjektet hløster massiv motstand. Nå har Equinor fått godkjent miljøplanen av myndighetene og er enda et skritt nærmere borestart, skriver innsenderen. Bilde fra en av de mange protestaksjonene i Australia. Foto: Julian Smith / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De siste 90 dagene har vært en katastrofe for Australia med varmerekorder, tørkerekorder og ekstreme branner som allerede har kostet livet til flere personer og over 1000 utrydningstruede Koalaer.

Ifølge en rapport fra Australias klimapanel (CCA) har de siste åra blitt stadig verre med tørker, flom og branner om hverandre. I fjor ble 206 varme- og tørkerekorder brutt og 2019 ligger an til å bryte enda flere. Hetebølgen som nå rammer landet er uvanlig kraftig så tidlig på sommeren.

Brannene i Australia berører meg på et personlig plan. Svigersøster kan fortelle at den lille sønnen hennes har blitt alvorlig syk av røyken. Han får ikke sove på natta på grunn av hosteanfall og har vært hjemme fra skolen i ei uke. Til tross for ekstremheten kan de ikke skru på aircondition, da kommer røyken inn. Fortsatt er det ikke regn i sikte.

Dersom vi ikke klarer å begrense den globale oppvarmingen til under 1,5 grader, vil konsekvensene bli enda mer katastrofale framover, både i Australia og i andre deler av verden. Ifølge FNs klimarapport må det meste av verdens gjenværende kull, olje og gass bli liggende dersom vi skal unngå dette. Oljeforbruket må ned med nær 40 prosent innen 2030.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer