DEBATT

Er 100 skutte rever virkelig noe å være stolt av?

Det er en forslitt myte at fjerning av rovdyr fører til økt jaktutbytte for menneskelige jegere.

FORVERRER UBALANSEN: Vi oppnår ingenting med å drive krig mot naturens dyr, annet enn å forverre den ubalansen vi allerede har skapt, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
FORVERRER UBALANSEN: Vi oppnår ingenting med å drive krig mot naturens dyr, annet enn å forverre den ubalansen vi allerede har skapt, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ekteparet Bjørg og Rune Thoresen i Verdal har skutt 100 rever siden i høst. Jo Inge Breisjøberget, fagsjef for jakt og fiske i Statskog, mener at flere bør gjøre som dem.

Hvorfor i all verden skulle man gjøre det?

Det er en forslitt myte at fjerning av rovdyr fører til økt jaktutbytte for menneskelige jegere. Erfaringer fra Varangerhalvøyas fjellrevprosjekt tilbakeviser dette. Til tross for at det i en 4-års periode ble skutt ca. 600 rødrev, kunne man ikke se at dette hadde innvirkning på rypebestanden.

Det samme gjelder kråker, som er objekt for skuddpremie i mange kommuner. Etter at forskere fra Cape Town hadde gjennomført mer enn 40 studier på kråkefugler og deres effekt på miljøet, var konklusjonen at fjerning av kråker ikke fører til at det blir større bestander av andre arter.

Derimot vil andre predatorer ta over kråkenes område. Uten kråker vil også rovfugler i større grad rette predasjonen mot andre fuglearter.

Når rødreven blir borte fra et område kan mårdyr ta over, og disse kan klatre og drive fangst på fugler også i trærne. Det er vanskelig å se hva jegerne oppnår med å drive nedskyting av rev, annet enn eventuelt å gi seg selv gleden ved å drepe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer