Er 36 gram fisk en passende middag for fire personer?

«Matagentene» graver i matvarehyllene, med glimt i øyet.

SULTNE PÅ SVAR: Espen Fiveland (t.v.) og Thea Olsen går matbransjen etter i sømmene. Foto: TV2
SULTNE PÅ SVAR: Espen Fiveland (t.v.) og Thea Olsen går matbransjen etter i sømmene. Foto: TV2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TV: «Den som vet hvordan lover og pølser blir laget, får aldri mer en rolig natts søvn», sa Otto von Bismarck.

Nå var det kanskje ikke pølsene han var mest opptatt av, men utsagnet har ikke blitt mindre aktuelt med årene, og kan etter hvert brukes om en pen liste matvarer.

To episoder inn i «Matagentene» er pizzaskinke og posefiskesuppe definitivt med på den. Fra gård til grill I denne nye programserien plukker Espen Fiveland og Thea Olsen opp tråden fra debatten om innholdet i norske matvarer. Hva betyr det når noe heter «familieskinke» istedenfor «kokt skinke»? Hva er forskjellen på guacamole og «dip guacamole style»?

Programlederne nøster opp veien fra grisebinge og slakteri til kjøledisken, godt hjulpet av fagpersoner som kaster lys over hva som skjer underveis og hvorfor.

Formatet ligger et sted mellom klassisk forbruker-tv og nyere infotainment, der den aggressivt kritiske tilnærmingen som kan prege det første er droppet til fordel for aktiv bruk av «dumme» spørsmål.

Sammen med reportasjeformen og pedagogiske, visuelle fortellergrep som konkretiserer tall og fakta, gjør det det enkelt å henge med. Litt i overkant demonstrativt blir det noen ganger, men det får være tilgitt. Uhøytidelig læring For «Matagentene» er et interessant og lærerikt program. Det tar opp et tema som angår oss alle, og der det kan være vanskelig å finne fram blant varedeklarasjonenes fremmedord og matvareindustriens eufemismer. Ikke minst gjøres det på en humoristisk og uhøytidelig måte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer