Er Aksel Hennie kjønnskvotert?

Kvotering praktiseres i norsk kulturliv.

KVOTERT? Det er en veletablert praksis å ta opp like mange gutter som jenter i hvert kull ved Skuespillerlinjen ved Fakultet for scenekunst ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), skiver artikkelforfatteren. Foto: SCANPIX
KVOTERT? Det er en veletablert praksis å ta opp like mange gutter som jenter i hvert kull ved Skuespillerlinjen ved Fakultet for scenekunst ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), skiver artikkelforfatteren. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KJØNN: Aksel Hennie sier nei til kvotering i kulturlivet. Men kan det være at han selv er kvotert inn i skuespilleryrket uten at han selv er seg det bevisst? Tanken slo meg i etterkant av forrige ukes oppslag hvor Hennie skal ha erklært følgende:«Jeg ønsker meg god kunst og god film. Kunst skal ikke kvoteres» (Dagbladet 19. Juni).

For det er ikke sant at det ikke praktiseres kjønnskvotering i norsk kulturliv i dag. Faktum er at det er en veletablert praksis å ta opp like mange gutter som jenter i hvert kull ved Skuespillerlinjen ved Fakultet for scenekunst ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). Riktignok heter det ikke kvotering. Man velger bare ganske enkelt å ta opp like mange gutter som jenter, selv om 2/3-deler av de nærmere 800 søkerne hvert år er kvinner. Ikke bare viser dette at kvotering funker. Det viser også at kvotering kan innføres og praktiseres innenfor kunst og kultur helt uten at det stilles spørsmål eller protesteres. Vel og merke så lenge det er menn som kvoteres og ikke kvinner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer