- Er alltid fra meg av raseri

Filmskaper Christopher Nielsen svarte leserne.

(Dagbladet.no): Geir, Odd, Roy Arnie, Jimmy - ingen portretterer rusmisbrukere (mennesker eller dyr) som Christopher Nielsen.

Nå er han premiereklar med «Slipp Jimmy fri», en film dedikert til Nielsens  bror Joachim «Jokke» Nielsen, som døde etter mange års alkohol- og narkotikamisbruk i 2000.

Regissøren og tegneserieforfatteren har levd med narkotikaproblematikken på kroppen, og har klare meninger om temaet - noe han gir uttrykk for i et intervju med Aftenpostens A-magasinet.

Nielsen mener nemlig at norsk narkopolitikk er fullstendig feilslått.

Ikke ofre

- Det er mye avskyelig venstreradikal moralisme i Skandinavia. Narkomane skal framstå som ofre, «samfunnet har skylden» og de er «egentlig fantastiske mennesker». Men narkomane er ikke én ting, der er bra og kjipe og kommer fra alle typer hjem. Går du på trynet, må du gjerne skylde på mamma og pappa eller samfunnet, men mest deg selv, sier han.

Det betyr imidlertid ikke at samfunnet ikke har noe ansvar for de narkomane. Nielsen mener det er et paradoks at vi definerer misbrukerne som ofre, og samtidig velger å putte dem i fengsel - et elendig virkemiddel for å gjøre noen rusfrie.

- I dag må du ha vært junkie i 20 år for å få metadon. Hva er det for noe? Gi metadon til ALLE junkier, så får vi mindre omsetning og kriminalitet. Pårørende tør jo ikke slippe inn junkiesønnen fordi de vet han kommer til å robbe dem. Og sånn mister en junkie også familien.

AVSKYELIG MORALISME: Christopher Nielsen engasjerer seg i narkodebatten i et intervju med A-Magasinet. FOTO: ERLING HÆGELAND
AVSKYELIG MORALISME: Christopher Nielsen engasjerer seg i narkodebatten i et intervju med A-Magasinet. FOTO: ERLING HÆGELAND Vis mer

Behandlingstilbudet må også bli bedre, mener Nielsen. Den kan ikke lenger ta utgangspunkt i at den narkomane er et offer, og at vedkommende må omprogrammere hjernen for å bli «frisk».

- Vi må slutte med et totalt rusfritt ideal de ikke klarer å oppnå. Legg heller inn kontrollerte sprekker i behandlingen, for nesten alle sprekker. De oppsøker gamle miljøer, med alkoholen forsvinner motivasjonen som dugg for solen, og toleransen for heroin er mye lavere. Bang! Overdose. Norsk narkotikapolitikk har altså virket totalt mot sin hensikt, og de som tviholder på den, må snart ta ansvar for at Norge topper verdens overdosestatistikker.

Terningkast seks

«Slipp Jimmy Fri» fikk terningkast seks av Dagbladets anmelder Inger Bentzrud:

«Dette er så totalt annerledes enn alt man har sett av norsk film før, det er så djervt tenkt og utført, så ubeskjedent og selvfølgelig, at de fleste innvendinger føles banale og bagatellmessige», skrev hun.

Spenningsmomentet nå er om folk kommer seg til kinoene. Filmen har tatt mange år å lage, og har kostet ca. 100 millioner kroner.

Har du sett filmen og ønsker å gi Christopher ros eller ris? Har han flere filmplaner, eller er det tilbake til tegneseriene? Og hvordan er det å være ferdig med gigantprosjektet?

JUNKIE-OMSORG: I «Slipp Jimmy Fri» gir Roy Arnie dop til sirkuselefanten Jimmy. Men Roy Arnie har skumle baktanker....