Er alt som kalles bildebøker litteratur?

Barnebøker på app kan gi bildeboka en ny vår.

APPER FOR BARN: Barnebøker fungerer svært godt som app, det vil si nedlastbar applikasjon til lesebrett og mobiltelefon. Spørsmålet er om alt som kalles bøker i Appstore egentlig er litteratur.  
Foto: Lise Åserud / Scanpix
APPER FOR BARN: Barnebøker fungerer svært godt som app, det vil si nedlastbar applikasjon til lesebrett og mobiltelefon. Spørsmålet er om alt som kalles bøker i Appstore egentlig er litteratur. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Barnebøker har ofte fått stemoderlig behandling i riksmediene. Men omsetningen øker, samtidig som nye, norske barnebøker vinner priser og gis ut i land over hele verden. Vi tror det er på tide å gi disse bøkene mer oppmerksomhet.

Hver fjerde mandag framover vil vi derfor rydde ekstra god plass på boksidene i Dagbladet til barne- og ungdomsbøker.

I dag starter vi med fem ferske bildebøker - en sjanger der det har kommet mye bra og nyskapende de siste åra.

Men bildebøkene er ikke bare nyskapende på papir. En av fjorårets store suksesser, Tor Åge Bringsværd og Lisa Aisatos nye serie «Tambar er et troll», ble også en bestselger som nedlastbar applikasjon til Ipad og Iphone.

I etterkant har det kommet mange flere norske bokapper i applikasjonsbutikken Appstore, deriblant Anne og Even Holts krimbok «Flimmer».

Sistnevnte ble imidlertid ikke en like stor salgssuksess. Kanskje fordi prisen var fem ganger så høy. Men det er heller ingen tvil om at bildebøker fungerer særlig godt som app. Der «Flimmer»-appen er en tradisjonell bok i elektronisk format, med litt ekstramateriale, fungerer «Tambar er et troll» som en sømløs hybrid av ebok, lydbok, og barne-tv. Leseren kan velge om hun vil lytte eller lese selv, og om hun vil bla selv eller la det gå automatisk. Slik kan de yngste lese boka både med og uten hjelp fra en voksen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer