Er alt som kalles bildebøker litteratur?

Barnebøker på app kan gi bildeboka en ny vår.

APPER FOR BARN: Barnebøker fungerer svært godt som app, det vil si nedlastbar applikasjon til lesebrett og mobiltelefon. Spørsmålet er om alt som kalles bøker i Appstore egentlig er litteratur.  
Foto: Lise Åserud / Scanpix
APPER FOR BARN: Barnebøker fungerer svært godt som app, det vil si nedlastbar applikasjon til lesebrett og mobiltelefon. Spørsmålet er om alt som kalles bøker i Appstore egentlig er litteratur. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Barnebøker har ofte fått stemoderlig behandling i riksmediene. Men omsetningen øker, samtidig som nye, norske barnebøker vinner priser og gis ut i land over hele verden. Vi tror det er på tide å gi disse bøkene mer oppmerksomhet.

Hver fjerde mandag framover vil vi derfor rydde ekstra god plass på boksidene i Dagbladet til barne- og ungdomsbøker.

I dag starter vi med fem ferske bildebøker - en sjanger der det har kommet mye bra og nyskapende de siste åra.

Men bildebøkene er ikke bare nyskapende på papir. En av fjorårets store suksesser, Tor Åge Bringsværd og Lisa Aisatos nye serie «Tambar er et troll», ble også en bestselger som nedlastbar applikasjon til Ipad og Iphone.

I etterkant har det kommet mange flere norske bokapper i applikasjonsbutikken Appstore, deriblant Anne og Even Holts krimbok «Flimmer».

Sistnevnte ble imidlertid ikke en like stor salgssuksess. Kanskje fordi prisen var fem ganger så høy. Men det er heller ingen tvil om at bildebøker fungerer særlig godt som app. Der «Flimmer»-appen er en tradisjonell bok i elektronisk format, med litt ekstramateriale, fungerer «Tambar er et troll» som en sømløs hybrid av ebok, lydbok, og barne-tv. Leseren kan velge om hun vil lytte eller lese selv, og om hun vil bla selv eller la det gå automatisk. Slik kan de yngste lese boka både med og uten hjelp fra en voksen.

BESTSELGER: «Jens og Jonas» er utviklet og utgitt av to norske brødre, uavhengig av forlag. Bokappen ble raskt en bestselger i Appstore.
BESTSELGER: «Jens og Jonas» er utviklet og utgitt av to norske brødre, uavhengig av forlag. Bokappen ble raskt en bestselger i Appstore. Vis mer

Bildebøker er flermediale i utgangspunktet, og ebokversjonene virker bare som en naturlig forlengelse av originalbøkene. Den bestselgende norske barnebokappen for øyeblikket finnes ikke engang i papirversjon.

Det er ikke så rart. Der Tambar-bøkene minner om lydbøker og barne-tv, likner «Jens og Jonas» av brødrene Bård og Odin Hole Standal ikke så rent lite på et dataspill. Her rister du på lesebrettet for å hjelpe Jens og Jonas ned fra treet, og klapper hunden ved å stryke på skjermen. Forfatterne er rause med lydeffekter og bevegelige bilder. Teksten er derimot sparsommelig, og ikke utpreget sammenhengende. Underholdende er det nok. Men er det litteratur?

Spørsmålet melder seg også når vi «leser» de elektroniske pekebøkene «dyr» og «ord», hvor smårollingene skal trykke på bildet som tilhører ordet de hører.

At digitale bøker blir interaktive, er bare naturlig. Spørsmålet er om den voldsomme interaktiviteten i disse bøkene gjør dem til noe annet enn litteratur, eller om det bare er en ekstra måte å kommunisere på, på linje med tekst og bilder.

Også papirbøker kan likne på spill. Ta for eksempel «En bok», som vi anmelder i dag, hvor leseren oppfordres til å riste på boka og «trykke på den gule knappen», for så å se resultatet på neste side.

Og hvor stor er egentlig forskjellen på bokappen «Dyr», og en pekebok i papirformat? Barn vil bruke dem på omtrent samme måte. Hovedforskjellen er at papirbøkene krever mer innsats fra voksne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer