Er amerikanerne i ferd med å bli sinnssyke?

Denne lykkeboka kan gjøre deg halvgal.

OPPSKRIFTEN: Gretchen Rubin ble rammet av «midtlivsmelankoli». Hun brukte ett år på å komme ut av dette og bli et lykkeligere menneske. Det er denne oppskriften hun sjenerøst deler med oss i boka. Foto: GYLDENDAL
OPPSKRIFTEN: Gretchen Rubin ble rammet av «midtlivsmelankoli». Hun brukte ett år på å komme ut av dette og bli et lykkeligere menneske. Det er denne oppskriften hun sjenerøst deler med oss i boka. Foto: GYLDENDALVis mer

Les Magasinets intervju med Gretchen Rubin her.

ANMELDELSE:  Vil du bli snillere, flinkere, glupere, kjærligere, tynnere, sunnere? Kort sagt: Vil du bli et lykkeligere menneske? Den amerikanske forfatteren Gretchen Rubin vet råd. Men det er hard jobbing og vil ta deg nøyaktig tolv måneder, skal vi tro henne.

Hun var selv rammet av det hun kaller midtlivsmelankoli, til tross for både god jobb, kjærlig mann og friske barn. Men noe manglet, hun klarte ikke sette pris på det hun hadde.

Rubin gav seg selv et år, der hver måned hadde et konkret lykketema: «Energien opp» i januar. «Husk kjærligheten» i februar. «Sikt høyere» i mars osv. Gretchen satte opp skjemaer med punkter og underpunkter, og da året var omme var Gretchen et lykkeligere menneske. Det er disse rådene hun sjenerøst deler med oss i denne boka.  

Skriv en roman!
Imponerende nok klarer Rubin å dekke hele spektret av selvhjelpsbøker. Alt fra den obligatoriske meditasjonen og lev i nuet — til enkle Jesper Juul-aktige klokheter om hvordan takle barn, rot i huset osv. Her er råd om hvordan krangle riktig, spise sunt og ikke minst droppe alkohol (for da kan du spare kaloriene til andre ting).    

Er amerikanerne i ferd med å bli sinnssyke?

Lykkesøken-året gir ikke mye rom for slaraffenliv. Min favoritt er september-kapittelet; «Følg en lidenskap». Gretchen for sin del skrev en roman. Takket være sine tidskjemaer klemte hun skrivingen inn i hvert ledige lille kvarter: «1667 ord om dagen så har du en roman på 50000 ord i løpet av en måned.» Og er du Gretchen Rubin er du ikke snauere enn at du deretter gir den på eget forlag.  

Lykkelig pengebruk
Nå er ikke denne boka for gud og hvermann. Du skal helst både ha barn, jobb, vakkert hus og en kjærlig ektemann. Og penger. Juli er viet kunsten å kjøpe seg lykke.

Hemmeligheten er å nyte det og kunne sløse, for det hjelper jo ikke de fattige om du er ulykkelig når du bruker penger, skriver Rubin ganske så riktig. Tvert om, lykkelig pengebruk gjør at lykken sprer seg, ifølge Rubin. Med hennes energinivå vil jeg tro det kan nå helt til Afrika.  

Jeg skal innrømme at selvhjelpsbøkenes bestselgeri alltid har vært en gåte for meg. Bare språket gjør meg deprimert, og denne boka er til alt overmål en parodi på sjangeren. Om den speiler middelklasse-amerikanerens sjeleliv, må de være på god vei til å bli sinnssyke. Men en ting skal Rubin ha. Hun gir oss ingen enkel vei til lykken.

Å mislykkes
Bare å lese denne boka er så masete at om du ikke har Gretchen Rubins hyperaktive energinivå, er faren stor for at du allerede i februar er så utmattet av lykkeprosjektet at du klapper sammen.

Også her vet Rubin råd: I lykkeprosjektskjemaet har hun klemt inn et punkt om hvordan «kose» seg med å mislykkes. Det er bare å gjenta mantraet «Jeg synes det er gøy å mislykkes».  Da blir mis-lykken også en lykkestund. Good luck!