Er amerikansk humor bedre enn britisk?

Ricky Gervais slakter egne landsmenn. Hva mener du?

(Dagbladet.no): Ricky Gervais - kjent for å ha skapt britiske komiserier som «Extras» og «The Office» - mener britisk humor er oppskrytt, mens amerikanske komiserier er kraftig undervurdert.

I et intervju med magasinet GQ - som Gervais har lagt ut i sin helhet på egen hjemmeside - går han til angrep på manusskribentene i hjemlandet.

- Det er alltid de samme folka. De samme skriver på «I Love The Seventies» som på en ny satire på BBC3. Stopp en halv! Har vi bare ti mennesker i dette landet?, spør Gervais.

Gjør narr

Erfaringene fra amerikansk underholdningsindustri har overbevist ham om at deres manusskribenter er mye bedre.

- De er ambisiøse, de er bra, de er morsomme. De jobber med stand-up, og når de er blitt 31 år har de sin egen komiserie fordi de er flinke. Du ser ikke mange døve, 40 år gamle manusforfattere i USA. De får sparken om de ikke er bra nok. Det er naturlig utvelgelse, sier han.

«The Office» - som ofte blir hyllet som et prakteksempel på engelsk humor - er egentlig en serie som gjør narr av det britiske, ifølge Gervais. - Det høres sikkert fælt ut, men jeg føler virkelig at jeg og Steven Merchant (medskaperen av «The Office») har mer til felles med Larry David eller Mitch Hurwitz, som skriver «Arrested Development», enn med noen her til lands, sier Gervais.

Stor suksess

SLAKTER BRITENE: Ricky Gervais (til høyre) har sett lyset - i USA. Her sammen med Noel Gallager og skrivepartner Steven Merchant. FOTO: SCANPIX/AP
SLAKTER BRITENE: Ricky Gervais (til høyre) har sett lyset - i USA. Her sammen med Noel Gallager og skrivepartner Steven Merchant. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

Også når det gjelder dramaserier er amerikanerne overlegne, ifølge 35-åringen.

- De har «The Sopranos», «24», «CSI», «The Wire».... Men vi har ikke noe. Ingenting! Gapet er så stort.

Gervais har fått et stort gjennombrudd i amerikansk showbiz. Han har skrevet og spilt i en «Simpsons»-episode som snart vises i England, den amerikanske versjonen av «The Office» (som Gervais er med og produserer) har blitt en kjempesuksess, og for tiden spiller han inn en ny sesong av «Extras».

I tillegg har han en rolle i «In For Your Consideration», den kommende filmen til Christopher Guest («Spinal Tap»).

Hva mener du? Er amerikansk humor så mye bedre enn britisk? Og hvordan er nivået på norske komiserier?

THE SIMPSONS: «Den største menneskelige prestasjonen siden den første mannen på månen», ifølge Gervais.
UVENTET SUKSESS: Den amerikanske utgaven av «The Office» har blitt en uventet publikumsmagnet.