KOMMENTARER

Er Assad vår allierte?

Det utenkelige har skjedd. USA og Assads Syria slåss på samme side i krigen mot Den islamske staten, skriver Morten Strand.

ASSAD ANGRIPER:  Byen Raqqa i Syria er kontrollert av Den islamske staten, men er nå under kraftig angrep fra president Assads egne styrker. Foto: Reuters / NTB Scanpix
ASSAD ANGRIPER: Byen Raqqa i Syria er kontrollert av Den islamske staten, men er nå under kraftig angrep fra president Assads egne styrker. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

DET SKJEDDE SÅ samtidig at man kunne tro det var koordinert. I går kom meldingene om at den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov oppfordret vetlige regjeringer til å samarbeide med Syria for å bekjempe Den islamske staten (IS), som har bitt seg fast som en mektig realitet i store deler av både Syria og Irak. Så kom Syrias utenriksminister Walid Muallem ut og inviterte USA til samarbeid om det samme. Og til slutt kom nyheten om at USA allerede har begynt med overvåking av det syriske luftrommet med droner. Hensikten er å kartlegge IS sine militære posisjoner, og så trolig bombe dem.

KRIGEN MOT IS går inn i en ny fase med et sterkere amerikansk og vestlig engasjement. Men engasjementet er likevel sterkt begrenset, fordi det er utenkelig å bruke tropper på bakken. I krigen mot IS er det bare Assad i vest, kurderne med sine peshmerga-soldater i nord, og den nesten ubrukelige irakiske hæren, støttet av enheter av utrente shiaer, i øst. En broket forsamling, kan man si, både militært og politisk. Assad som den politisk spedalske, i hvert fall i USA og EU, kurderne, som har sitt prosjekt begrenset til å bygge den gamle drømmen om et uavhengig Kurdistan, og skadeskutte Irak, staten foran undergangen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer