Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Er Banksy endelig avslørt?

Norsk journalist møtte Banksy i 2003.

(Dagbladet.no): «Graffitikunstneren Banksy er avslørt» lød den stolte overskriften til den engelske tabloiden The Mail on Sunday i går.

Avisa hevder de har brukt et år på å identifisere den kontroversielle kunstneren. De skriver at de har snakket med venner, tidligere kolleger, fiender og familie, og identifiserer Banksy som 35 år gamle Robin Gunningham.

Gunningham har vokst opp middelklassemiljøet i Bristol. Foreldrene hevdes å være Peter Gordon Gunningham (66) og Pamela Ann Dawkin-Jones (67), til tross for at faren vil si lite om sønnen, og moren sier hun bare har en datter.

BBC har laget en egen versjon av saken, men flere av de medvirkende tviler på at rette vedkommende nå er avslørt.

- Ikke Banksy

- Jeg vil verken avkrefte eller bekrefte om dette er Banksy, sier tidligere journalist i Dagbladet, Kine Bjerke Hartz (32) til Dagbladet.no.

Hun møtte selv Banksy i 2003. Hartz fikk et intervju med den hemmelighetsfulle kunstneren gjennom en venninne i London som kjenner ham godt. Kriteriet for å få intervjuet, var selvfølgelig at hun ikke røpet identiteten hans videre. 

For det virkelige navnet til Banksy er det bare noen fortrolige venner som vet. Og hemmelighetkremmeriet har ført til at det verserer et utall rykter om hvem han er.

HVEM ER HAN EGENTLIG? Banksy vil være anonym for at kunsten skal være i sentrum. Han har dessuten gjort såpass mye ulovlig at det kanskje er det lureste. Foto: CARL DE SOUZA / AFP / SCANPIX
HVEM ER HAN EGENTLIG? Banksy vil være anonym for at kunsten skal være i sentrum. Han har dessuten gjort såpass mye ulovlig at det kanskje er det lureste. Foto: CARL DE SOUZA / AFP / SCANPIX Vis mer

Enkelte har gått så langt som å hevde at det ikke finnes noen Banksy i det hele tatt, men at kunsten hans i virkeligheten er laget av flere kunstnere.

Ifølge Hartz\' artikkel om Banksy er han utdannet slakter og begynte ikke med graffiti før han var 21 år. Han røyket mye hasj som ung, og da han sluttet med det, ble han så rastløs at han måtte finne på noe annet. Alternativet ble graffiti.

The Mail on Sundays beskrivelse av Gunningham er imidlertid litt annerledes. De skriver at han gikk på en privatskole i Bristol, og at han sluttet på skolen som 16-åring for å drive med gatekunst.

Og mens The Mail on Sunday skriver at faren til Gunningham er en pensjonert administrasjonssjef, skriver Hartz at faren er kopiarbeider.

Bølla Banksy

Journalisten, som nå jobber i magasinet Elle, beskriver Banksy som en litt bøllete fyr.

- Han er intelligent og har masse humor og ironi. Samtidig har han masse sterke meninger. Han var en opprører i opposisjon. Det kunne vært interessant å treffe ham nå og se om han er like radikal som før, sier Hartz.

Da hun møtte ham, bodde han i et hipt område i Øst-London, rett i nærheten av der hun selv bodde i fire år. Han skilte seg ikke spesielt ut blant de andre kunstnerne, musikerne og DJ-ene som bodde der.

image: Er Banksy endelig avslørt?

- Han er en stillferdig type som ikke gjør så mye ut av seg, forteller Hartz.

Men selv om han kanskje ikke skaper oppsikt for personligheten, er det ingen tvil om at kunsten til Banksy har skapt oppsikt verden over.

For eksempel provoserte han mange da han natten før den anerkjente kunstprisen Turner Prize skulle deles ut, malte «Mind the crap» på hvert eneste trappetrinn opp til Tate Gallery.

- Det kan jo godt hende at han selv har regissert avsløringen av egen identitet, sier Hartz.

- Han har jo køddet mye med pressen tidligere. En gang møtte han opp til intervju med seks andre som var kledd likt som ham, og så måtte journalisten gjette hvem som var den virkelige Banksy. Det gikk ikke, fortsetter hun.

- Nervøs

Hartz var nervøs før møtet med graffitikunstneren, for han kunne fort finne på å kødde med henne også. Det gjorde han imidlertid ikke.

- Han var veldig koselig når jeg først fikk møte ham. Vi satt i flere timer og drakk øl og pratet i kjelleren på stampuben hans i Øst-London. Vi fikk til og med lov til å ta bilde av ham med apemaske på, såpass langt strakk han seg, sier Hartz, som også i ettertid har møtt Banksy på blant annet utstillinger.

- På utstillingene sine går han rundt som en anonym person. Og han vil ikke bli kalt Banksy slik at andre folk hører det.

Det gode selskap

Banksy selv skal, ifølge Hartz, være overrasket over hvor mye oppstyr det har blitt rundt ham.

- Han var overrasket selv over hvor mye oppstyr det har blitt rundt kunsten hans, og ikke minst rundt hans person.

I dag er han så absolutt inne i det gode selskap, han har reist verden rundt med sprayboksen, og han er langt fra blakk.

Banksys popularitet har også Hartz fått merke på kroppen.

- Til og med internasjonale medier har ringt meg for å prøve å få tak i ham. Men jeg kan ikke servere ham på sølvfat heller. Man må beskytte kildene sine, sier hun.

Aldri avslørt?

Hartz tror kunstneren tjener mest på å være så hemmelig som mulig. Dessuten har han gjort såpass mye ulovlig opp gjennom karrieren, at det kan være uheldig for ham å bli avslørt.

- Personlig vil han prøve å unngå å bli avslørt. Det er nok blitt en sport i å holde identiteten hemmelig, og det er litt kult at han er mystisk. I tillegg ønsker han at kunsten skal gå foran alt, og at ikke han som person skal komme i veien for det.

Så selv om skolekamerater av Robin Gunningham ikke er overrasket over at han er identifisert som Banksy, og selv om Gunningham var en utrolig talentfull kunstner som ung, er det foreløpig ikke bevist hvem Banksy egentlig er. 

The Mail on Sunday klarte ikke å komme i kontakt med Robin Gunningham, og heller ikke med en mulig annen Banksy for den saks skyld. Kanskje identiteten hans vil forbli ukjent. Eller kanskje han faktisk er avslørt. Hvem vet?

Selv Kine Bjerke Hartz kan aldri være 100 prosent sikker på at det er den virkelige Banksy hun faktisk møtte i 2003.

- Hva vet jeg? Kanskje han sendte en kamerat. Jeg vet jo ikke om jeg har blitt lurt også, sier hun.

EN TUNNEL FULL AV BANKSY: Nær Waterloo Station i London har flere graffitikunstnere, blant annet Bansky, dekorert en hel tunnel.
ANONYM: Den kontroversielle kunstneren Banksy maler anti-krigs motiver i protest på bygninger, bruer og tak i London.
DRISTIG STUNT: Banksys kommentar til «Big Brother»-samfunnet ble malt på en vegg ovenfor et postkontor nær Oxford Circus i London.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media