Er barn idioter?

Norsk barnefilm inneholder hundre løftede pekefingre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BARNEFILMER: «Hvert barnerom bør inneholde følgende bøker: Halfdan Rasmussen ABC, Pippi Langstrømpe, Ole Brumm, Mummitrollet og en eller flere bøker av Ole Lund Kirkegaard» uttalte en smilende Kim Fupz Aakeson til en dansk avis for ikke lenge siden. Barnebokforfatteren og stjernemanusforfatteren pekte som en helt naturlig ting på den sterke nordiske barneboktradisjonen. Fire av disse fiksjonsuniversene er nordiske 70-talls ikoner, og Fupz Aakeson kunne dessuten ha ha tatt med Thorbjørn Egners Karius og Baktus og Gunilla Bergstrøms Albert Åberg .

Vi har en fantastisk kulturarv her, og fantastiske filmer bygget på Tove Janson og Astrid Lindgrens bøker. Ikke minst er mesterregissøren Olle Hellboms filmer eksempler på stor filmkunst - uansett sjanger. Dette er utgangspunktet ikke bare for den sterke barneboktradisjonen vi har i Norden, men også for den sterke nordiske tradisjonen på barne- og ungdomsfilm.

JA, TENKTE JEG, mens jeg leste teksten som sto til den smilende danskens uttalelse, men det forplikter jo, også, det å ha sånne forbilder. Og så tenkte jeg: Hvor står den norske barnefilmen i dag? Svaret på det spørsmålet gir oss neppe grunn til å smile like bredt som Kim Fupz Aakeson. Alle som har tilbrakt noen timer med barn i kinosaler kjenner den beklemmende følelsen av at filmskaperen kikker ned på deg fra en latterlig lav høyde. Forbausende ofte handler det om en mor som nettopp er død - og en hund eller en hest som er syk - hovedpersonene er enten umenneskelig gode eller pur onde, og filmens moral er så grunnfestet at en kasse kinaputter ikke kunne ha fått den til å rikke seg. Vi er mange som har sittet i kinosalen og tenkt: Er det nødt til å være sånn?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer