Er barnedikt lavstatus?

Poesi til småfolket.

NY DIKTSAMLING: Synne Lea og Stian Holes nye diktbok «Nattevakt» viser hvordan møtet mellom bilder og tekst også kan bli poesi. Illustrasjon fra boka
NY DIKTSAMLING: Synne Lea og Stian Holes nye diktbok «Nattevakt» viser hvordan møtet mellom bilder og tekst også kan bli poesi. Illustrasjon fra boka Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) De synes sjelden på bestselgerlistene (med mindre vi regner med nyutgivelser av 50-tallsvers), og de er fullstendig fraværende på utlånstoppen hos bibliotekene — jeg scrollet meg gjennom lista over landets 100 mest utlånte barnebøker for å sjekke.

Dikt er vel ikke det første vi griper til når poden skal leses i seng. Godnattsanger, ja, og kanskje noen regler. Men det er lettere å ty til «Karsten og Petra».

I «Årboka. Litteratur for barn og unge 2007» hevdet Finn Øglænd at barnelyrikken har gått i dvale etter 50- og 60-tallet og klassikerne til Inger Hagerup, André Bjerke, Thorbjørn Egner og Alf Prøysen. «Å skrive dikt gir ingen status. Å skrive for barn gir ingen status. Å skrive dikt for barn skulle då gi dobbelt 0-status», skrev han.

Mye tyder på at det har bedret seg siden 2007. 2011 var et sterkt år, da kom to fyldige antologier — «Sølvbåt og stjernevind» og «Jeg fant jeg fant», i tillegg til Ingvild Rishøi og Bendik Kaltenborns lekne «Pling i bollen», og Kristin Roskiftes limericker i boka «Leilighetsdikt». Gro Dahle kom i fjor med sin tredje barnediktbok på fire år, den morsomme matdiktboka «Jeg kunne spise en ku», illustrert av Kaia Linnea Dahle Nyhus. Moro-diktene er det flest av. Men i høst har det kommet to bøker som skiller seg ut ved å være mer lavmælte, men like sterke: Hanne Bramness og Laurie Clarks «Skogen i hjartet» og Synne Lea og Stian Holes «Nattevakt».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer