Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Seksuell legning:

Er BDSM-ere skeive?

BDSM utfordrer normene for seksualitet på flere måter. Blant annet ved å se på utforskning av smerte som en positiv del av seksualiteten.

UTFORDRER NORMER: BDSMere tenner på samtykkende rollespill innenfor dominans, underkastelse, sadisme og masochisme. Foto: AFP / NTB Scanpix
UTFORDRER NORMER: BDSMere tenner på samtykkende rollespill innenfor dominans, underkastelse, sadisme og masochisme. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skeiv er et gammelt skjellsord som noen aktivister har tatt tilbake og begynt å bruke om LHBT-personer generelt.

Homofile er den første assosiasjonen mange får når de hører ordet skeiv, men det er også mange andre grupper som utfordrer samfunnets normer for kjønn og seksualitet, for eksempel aseksuelle, interkjønn, polyamorøse og BDSM-ere.

Det er uenighet om BDSM er en legning, orientering, eller preferanse. Uavhengig av om det er et krydder i hverdagen eller en livsstil, så er det å være BDSMer en viktig del av manges identitet.

BDSM står for bondage, disiplin, dominans, underkastelse, sadisme og masochisme. BDSM-ere tenner på samtykkende rollespill innenfor en eller flere av disse kategoriene.

BDSM utfordrer normene for seksualitet på flere måter. Blant annet ved å se på utforskning av smerte som en positiv del av seksualiteten. Det er heller ikke uvanlig å utfordre og leker med roller, hierarkier og lignende som vi må forholde oss til i hverdagen, som for eksempel kjønnsroller, maktubalanse og tabuer.

BDSMere blir på samme måte som mange andre skeive, diskriminerte og stigmatiserte. Noen BDSM-ere har opplevd å bli trakasserte, utsatte for vold eller å miste jobben sin på grunn av sin seksuelle orientering. Mange tør ikke å være åpne på grunn av risikoen for å bli stigmatisert. Det å være BDSMer eller fetisjist var til og med en psykiatrisk diagnose internasjonalt helt til den 18. juni i år, og diagnosen ble tatt ut av bruk i Norge først i 2010.

Man kan ikke se på noen at de er BDSM-ere, og vi kan være både panseksuelle, homofile, heterofile, polyamorøse, aseksuelle, ciskjønnede eller transkjønnede. For noen er det ikke en identitet, og ikke alle definerer seg selv som skeive. Det er selvsagt helt ok, og jeg ønsker på ingen måte å presse en merkelapp på noen som de ikke ønsker.

Det vi har til felles er at vi ønsker respekt og frihet til å ha sex med hverandre slik vi vil.

Nå har det nettopp vært pride-arrangementer flere steder i landet, og i Oslo har BDSM-ere vært synlige i toget i flere år. Det synes jeg er flott. Pride handler både om å kjempe mot diskriminering, og å feire seg selv. Mitt inntrykk er at BDSM-ere oppfatter mindre motstand fra andre skeive når vi deltar på pride og lignende arrangementer nå enn før.

Noen BDSMere har opplevd å føle seg ekskludert fra skeive fellesskap, å bli nektet å kalle seg skeiv, eller har følt seg diskriminerte av andre skeive. Noen BDSM-ere er allerede aktive i Fri eller andre organisasjoner som arbeider for skeives rettigheter fordi de også er normbrytere på andre måter, men jeg håper at heterofile og ciskjønnede BDSM-ere også vil bli mottatt med åpne armer overalt snart.

Uttrykket skeiv kan sies å inkludere alle som utfordrer samfunnets normer for kjønn og seksualitet. Jeg mener at BDSM-ere burde være inkludert i dette begrepet. UngBDSM er f.eks. et utvalg i Skeiv ungdom.