MENER NETANYAHU ER FEIG: Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman annonserte i formiddag sin avgang. Foto: Ariel Shalit/AP/NTB Scanpix
MENER NETANYAHU ER FEIG: Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman annonserte i formiddag sin avgang. Foto: Ariel Shalit/AP/NTB ScanpixVis mer

Er Benjamin Netanyahu blitt en myk mann?

Det mener i hvert fall superhauken Avigdor Lieberman som har gått av som Israels forsvarsminister.

Kommentar

Det var krigen verken Hamas eller den israelske regjeringen ville ha nå. Midt under Egypt-ledede forhandlinger om en relativt permanent våpenhvile i Gaza førte et mislykket israelsk etterretningsraid sist søndag til palestinske rakettangrep mot det sørlige Israel – med forventede israelske bombeangrep som hevn. Men før det kom til full krig kunne egypterne melde at det var inngått en midlertidig våpenhvile mellom partene.

Islamistene i Hamas føler seg på nåværende tidspunkt ikke militært sterke nok til å ta opp kampen mot Israel, og den utsultede og stadig fattigere befolkningen i Gaza vil fortsette å bygge opp sine hjem fra forrige krig i 2014 og ikke bli husløse nok en gang. For Hamas har nok også de Egypt-ledede våpenhvileforhandlingene hatt stor betydning, ikke minst fordi de har ført til enkelte lettelser i den israelske Gaza-blokaden og fordi Israel har tillatt Qatar å komme inn med penger og levere drivstoff i seks måneder framover. Det vil avhjelpe den katastrofale situasjonen i Gaza noe, men ikke nok til en generell forbedring av folks levevilkår.

Hva så med israelernes motiver for ikke å gå til krig denne gang? Trolig er våpenhvileforhandlingene også viktige for dem, men saken må i tillegg sees i et regionalt perspektiv. Israel har nå startet et formelt og uformelt samarbeid med de fleste landene på Den arabiske halvøy i et omfang vi aldri tidligere har vært vitne til. Selv om Saudi-Arabia kutter stadig flerre bånd til palestinerne, ville ikke en krig i Gaza nå være ønskelig for den fra før av hardt pressede kronprins Mohammed bin Salman, kjent som MBS. Dermed vil en krig heller ikke være i Israels interesse. Og så har vi Qatar, et land med nære kontakter til Hamas. Med et utvidet Qatar-engasjement i Gaza håper nok israelerne på at de oljerike sjeikene i Persiabukta vil ha en modererende effekt på Hamas-lederne.

I dette bildet befinner trolig også Donald Trump seg. USAs president har nok av problemer både på borte- og hjemmebane om han ikke skulle måtte forsvare Israel i en ny Gaza-krig også. Det har nok Israels statsminister fått kommunisert fra Det hvite hus i Washington.

Netanyahu er altså verken blitt feig eller blitt en myk mann. Han er rett og slett realist. Men å miste sin forsvarsminister nå var neppe noe han ønsket.

Lieberman brukte storslegga mot sin sjef da han annonserte sin avgang i Jerusalem onsdag formiddag. Han kalte våpenhvileavtalen et «knefall for terror» og påsto at de femten millionene dollar som Qatar etter avtale med Israel har sendt inn i Gaza i november, blir brukt til å finansiere «terroristene» som aksjonerer i grenseområdet mot Israel. For det første kan ikke disse demonstrantene kalles terrorister, for det andre er det bare en liten del av pengene fra Qatar som går til aksjonistene – gjennom mindre bevilgninger til familier av drepte og skadde.

Avigdor Lieberman er svært omstridt som politiker. Han er født i Sovjetunionen og er som mange andre av sine medimmigranter en superhauk. I 2004 fikk han sparken som transportminister av Ariel Sharon fordi han gikk imot planene om å gi opp de jødiske bosettingene i Gaza. Seks uker før han ble forsvarsminister sa han at han i en slik statsrådstilling ville gi Hamas-leder Ismael Haniyeh følgende 48 timers ultimatum: Å overlevere Israel levningene etter soldater som døde i krigen i 2014 eller å dø!

Nå forlater Lieberman sin post. Samtidig trekker partiet hans «Israel vårt hjem» seg som koalisjonspartner til regjeringen. Med fem færre støttespillere i nasjonalforsamlingen Knesset har nå Netanyahus høyrekoalisjon et flertall på bare ett mandat.

Alt tyder på at det blir nyvalg i Israel i løpet noen få måneder. Her vil Lieberman posisjonere seg som den sterke mann som ikke vil bruke silkehansker mot obsternasige palestinere i Gaza. Han har sterk støtte blant mer enn én million innvandrere fra det tidligere Sovjetunionen, og han har også mange tilhengere blant andre ultrakonservative israelere. Om han vinner noe valg er tvilsomt, men han kan skape ytterligere problemer for Netanyahu, ikke minst hvis situasjonen i Gaza forverrer seg og partene nok en gang står på randen av en krig.

Da kan Lieberman si at han hadde rett hele tida. Og at Netanyahu var for blaut.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.