Er Bondevik redd for sannheta?

Oppryddinga etter Lund-kommisjonens avsløringer har hatt høy prioritet. Bondevik-regjeringa lovte ved årsskiftet at Stortinget i juni skulle få forslaget til lov om innsyn i Overvåkingspolitiets arkiver. Men nå er løftet ettertrykkelig brutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I juni fikk vi i stedet fra annet hold vite at regjeringa fortsatt har fullmakt til å iverksette internering på ubestemt tid, dersom det oppstår en krisesituasjon. Internering betyr fengsling på ubestemt tid uten rettergang. Informasjonen om at interneringsfullmakta består, er en av de lite påaktede opplysningene som historieforskerne Bergh og Eriksen presenterte i tobindsverket Den hemmelige krigen , om de hemmelige tjenestene. Dermed er dragkampen om overvåkede personers rett til mappeinnsyn satt i den politiske sammenhengen der det hører heime. Skal de som er blitt oppført på ulike regjeringers interneringslister få vite sannheta?

Bergh og Eriksen, som er sikkerhetsklarerte og tjenestelojale forskere, mener at det offisielle grunnlaget for at valgte ledere fra AKP og RV sto på interneringslistene i 1980, var «høyst tvilsomt». Dette var året etter at Sovjet hadde invadert Afghanistan og NATO hadde fatta sitt dobbeltvedtak om utplassering av mellomdistanseraketter med atomladninger. I AKP og RV brukte vi på denne tida mye krefter på solidaritetsarbeid for motstandsbevegelsen i Afghanistan og støttearbeid for den polske fagbevegelsen Solidarnosc som ble skapt høsten 1980 etter streiken på Lenin-verftet i Gdansk. Odvar Nordli var norsk statsminister.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer