Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Møtet mellom Trump og Putin:

Er Dagbladet ikke lenger opptatt av atomnedrustning?

Som fast leser er jeg skuffa over at Dagbladet har endret seg fra å være en radikal og progressiv fredsavis til å forsvare opprustning og å skape fiendebilde av Russland.

TAR TIL VETTET: Det er ikke vanskelig å ramse opp negative sider av Trump og Putin. Men nå når de endelig tar til vettet og vil snakke sammen om atomnedrustning, mener artikkelforfatteren. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP Photo / NTB scanpix
TAR TIL VETTET: Det er ikke vanskelig å ramse opp negative sider av Trump og Putin. Men nå når de endelig tar til vettet og vil snakke sammen om atomnedrustning, mener artikkelforfatteren. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP Photo / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Dekningen av Helsinki-møtet mellom Vladimir Putin og Donald Trump 18. juli og påfølgende intervjuer med diverse eksperter er ensidig negative. Dagbladet og mange andre media har ikke oppfattet hovedbudskapet fra møtet mellom lederne av de to statene som har 90 prosent av verdens atomvåpen: At Russland og USA skal begynne å snakke med hverandre om forsoning og atomnedrustning.

Kjell Magne Bondevik får stort oppslag 18. juli og viser at heller ikke han har sett lyset. Men Dagbladet glemmer å referere Thorbjørn Jagland som skriver følgende på Facebook:

«Trump har rett: Verden ønsker et bedre forhold mellom USA og Russland. De to landene har aldri vært i krig med hverandre. (..) La oss håpe de kan innlede en ny avspenningsperiode. Ikke noe ville være bedre for verden».

20. juli sier Angela Merkel at møtet mellom Trump og Putin kan bli første steg til forsoning og nedrustning. Hun er glad for at Putin er invitert til nytt møte i Washington.

Men Dagbladet skrev to dager tidligere på lederplass at Trump er « en pøbel som kryper» for Putin. Og «Putin er en autokrat med begrenset legitimitet basert på et manipulert demokrati». Det er ikke vanskelig å ramse opp negative sider av Trump og Putin. Men nå når de endelig tar til vettet og vil snakke sammen om atomnedrustning, skriver Dagbladet at «Trump representerer en stor fare for den verdensorden som har tjent oss godt siden 2. verdenskrig».

Som fast leser av Dagbladet fra 1960-åra til i dag er jeg skuffa og vonbroten over at Dagbladet har endret seg fra å være en radikal og progressiv fredsavis til å forsvare opprustning og å skape fiendebilde av Russland. Samme budskapet går igjen på fjernsynskanalen CNN.

Mange husker Dagbladet for god folkeopplysning om internasjonal politikk og det som skjedde utenfor Vesten. Dagbladet var blant de første som forlangte amerikanerne ut av Vietnam og var imot at USA og Storbritannia, på grunnlag av «fake news» fra USAs etterretning, gikk til krig mot Irak.

Dagbladet skal også ha honnør for måten de dekket utdelinga av Nobels fredspris til organisasjonene som vil avskaffe atomvåpen. Men nå bekymrer det Dagbladet at avspenning mellom Russland og USA fører til «store endringer i den vestlige verdensorden».

Men er det ikke på tide å reformere denne verdensorden? Å bruke milliardene som går til opprustning og krig til bekjempelse av fattigdom og nød og til klimatiltak før flom og/eller tørke gjør store deler av kloden ubeboelig.

Kanskje Dagbladet kunne skrive mer om hva den dramatisk store militære opprustningen koster. Norge skal kjøpe 52 F35 kampfly med foreløpig prislapp på 168 milliarder. For å oppfylle NATOs mål om å øke forsvarsutgiftene til to prosent av BNP, vil Norge måtte bruke 80 milliarder i året til militær oppladning, en økning på 25 prosent i året. For Tyskland vil økningen være relativt mange ganger større.

Ikke å undres over at Angela Merkel setter pris på at USA og Russland skal ha flere samtaler om nedrustning. Og hvis atomkappløpet mellom Russland og USA fortsetter, og den ene eller den andre atommakt benytter seg av muligheten til å bruke atomvåpen først, vil det føre til verdens undergang, inkludert den vestlige verdensorden.