Er dagens boligbygging usosial?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Boligprisene i Oslo øket i fjor med 35 prosent. Prisene på nye boliger i sentrale og attraktive strøk som for eksempel ved det gamle Rikshospitalet, nærmer seg 30000 kroner pr. kvadratmeter. Og også denne typen boligbygging er OBOS og boligsamvirket med på. Er vi blitt usosiale?

Hvorfor bygger OBOS og boligsamvirket så mye dyrere nå enn man gjorde i gamle dager, har mange spurt. Rollen som OBOS har innen boligbyggingen er ikke særlig forandret. Det er rammebetingelsene vi arbeider under, og som fastsettes av stat og kommune, som er endret.

I gamle dager fikk borettslagene som OBOS bygget nærmest gratis festetomter av kommunen. Det er over tjue år siden Oslo kommune gikk over til å selge alle sine boligtomter til høyeste markedspris. I 1983 fulgte staten etter ved å oppheve prisreguleringen på tomter.

I dag selger både stat og kommune alle sine tomter til høyeste markedspris. Tomteprisene pr. kvadratmeter på sentrale tomter som for eksempel Rikshospitalet, er nå like høye som bruktboligprisene var på Romsås for ett eller to år siden.

Man kan like eller mislike at stat og kommune (og alle andre) selger tomter kun til markedspris, men dette er vedtatt av et bredt politisk flertall både i Stortinget og i bystyret i Oslo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer