DEBATT

Debatt: Nordkapp og turisme

Er danskeide Dagbladet blitt nasjonalistisk?

I en ellers utmerket leder om turisme 5. august, kommer Dagbladet med et merkelig nasjonalistisk gulp.

FORVALTES GODT: Flere enn våre gjester mener at Nordkapp forvaltes godt. Scandic blir kontaktet av andre destinasjoner som vil ha råd om håndtering av store turiststrømmer, skriver innsenderen. Foto: Vidar Knai, NTB Scanpix
FORVALTES GODT: Flere enn våre gjester mener at Nordkapp forvaltes godt. Scandic blir kontaktet av andre destinasjoner som vil ha råd om håndtering av store turiststrømmer, skriver innsenderen. Foto: Vidar Knai, NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I en ellers utmerket leder om turisme 5. august, kommer Dagbladet med et merkelig nasjonalistisk gulp. De skriver «Det er ikke nødvendig å la internasjonale selskaper styre utviklingen og ta overskuddet, til og med på Nordkapplatået, landets fremste turistsymbol.»

Makan til fremmedfrykt – og det fra en utenlandsk-eid avis!

Noen oppklarende fakta om de «internasjonale selskapene» som styrer utviklingen på Nordkapp:

Nordkapplatået eies av befolkningen i Finnmark som forvalter eiendommen gjennom Finnmarkseiendommen (FeFo). Deler av platået festes bort til den helnorske familiebedriften, Rica. Rica har gjennom årene investert langsiktig flere hundre millioner norske kroner for å utvikle Nordkapp (og ellers i Finnmark Fylke) til å kunne ta imot de nesten 300.000 turistene som nå besøker platået årlig.

Rica har investert i fasilitetene som blant annet består av ly, toaletter, parkering, museum, grotte og restaurant. Dette leier de ut til oss i Scandic, og vi drifter herligheten. Scandic serverer mat, drikke, plukker søppel, driver vedlikehold, rydder parkeringen, vasker toalettene, selger postkort, og passer nøye på at området er sikret med gjerder slik at folk som tar selfie med midnattssol ikke tråkker baklengs utfor stupet. Hvis været slår om og hjemveien blir stengt av snø eller vind, tar vi i Scandic folk i hus og gir dem tepper og varme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer