Er datteren min en vare?

Jeg ønsker debatten velkommen, men i ordelag vi alle kan stå inne for.

STIGMATISERING: — Min datter burde få slippe å oppleve at andre (og kanskje også hun selv) ser på henne som kjøpt, som en vare. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
STIGMATISERING: — Min datter burde få slippe å oppleve at andre (og kanskje også hun selv) ser på henne som kjøpt, som en vare. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kronprinsessens vennetjeneste har fått surrogatimotstanderne til å ta fram de store ordene; de ordene man har satt til side for tragediene; for urettferdigheten og ondskapen. Ord som sårer, skader og forulemper. Begrepsbruken er et bevisst virkemiddel i en kamp som synes å bidra mer til forvirring en oppklaring. Begreper som «mor» og «far» blandes med «erstatning» og «kjøper». Svangerskapet og fødselen blir en «industri», sågar en «motbydelig utnytting av fattige». Surrogati kan man være uenig om. Faktum er at surrogati er lov i mange land, også altruistisk surrogati (dvs. surrogati uten økonomisk kompensasjon). Uenighet til tross, kan vi beholde respekten for hverandre, også gjennom ordene vi bruker?

Seinest ute i munnhuggeriet er representanter for SV; partiet som mener at folk er ulike, men skal ha like muligheter. Ifølge Mikkel Grüner i SV (Dagbladet 4. desember) er jeg en «erstatningsfar» og «kjøper», enda mine døtre er mitt eget kjøtt og blod. Jeg har handlet i en motbydelig bransje, jeg er en rik som utnytter en fattig. Min datter er mitt barn, ikke mitt «erstatningsbarn». Jeg har ikke kjøpt henne. Hun er ikke en vare. Hun ble til ved at jeg lovlig benyttet meg av medisinsk behandling i USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer