MONTE CARLO: Et av stednavnene du får en forklaring på i boka «1000 ords historie» er Monte Carlo. Bildet er fra starten av Rally Monte Carlo, Oslo Handelsgymnasiums skolegård, 1962. Foto: Sverre Heiberg.
MONTE CARLO: Et av stednavnene du får en forklaring på i boka «1000 ords historie» er Monte Carlo. Bildet er fra starten av Rally Monte Carlo, Oslo Handelsgymnasiums skolegård, 1962. Foto: Sverre Heiberg.Vis mer

Fra ord er du kommet:

Er De nervøs? – treven og pirrelig, lunefuld og umedgjørlig.....

Opplysende og underholdende bok om ordenes opprinnelse

Meninger

Og, vi slår da opp på Blåmandag og leser at denne mandagen nærmest er synonymt med «dagen derpå», «tidligere ikke sjelden med skoft fra jobben. Opprinnelig var dette siste mandag før fasten i det katolske kirkeåret, og da var det vanlig å dekke alteret i kirken med et blått klede.»

Denne ordforklaringen, og 999 til, er å finne i boka «1000 ords historie, illustrert med kuriøse annonser og fotografiske minner fra vår nære fortid». Forfatter er professor i medisin, Per Holck, som tidligere har utgitt blant annet «Merkedager og gamle skikker» og «Livets høytider».

Ifølge forlaget har han jobbet med denne utgivelsen i ti år og her er det mer enn nok gull for den som er opptatt av å vite mer om ordenes opprinnelse. Hvis det er noen som bedriver formen for selskapslek i romjula, ja da er det mye å hente her. I tillegg er det også en annonsequiz for den som liker slikt. En av annonsetekstene er verdt å nevne for det norske romjulfolket:

«Dilettantforeningen giver en dramatisk Aftenunderholdning Söndag den 30te April Kl. 8 Aften i Arbeidersamfundets Sal. Program seinere.»

Vet du forresten hvor shampo dukket opp første gang? Ifølge Holcks nedtegninger var det egentlig en betegnelse for frottering av kroppen etter et bad: «Ordet opprinnelse er en anglifisert form av hindi: champo, som betyr «kna, massere», og skal ha blitt bragt til Storbritannia av den indiske forretningsmannen Sake Dean Mahomed (1759-1851). Han etablerte en slags klinikk i Brighton i 1814 med bad, frottering og massasje for velstående kunder.».

Boka til Holck dukket opp i den vanlige postgangen rett før jul, sendt til oss fra det vesle forlaget SpreDet forlag som i fjor ga ut Alf Folmers «Gutten fra sjokoladefabrikken». Folmer, som er 96 år gammel, er forresten å lese mer eller mindre fast en gang i uka i Dagsavisen der han skriver om liv og leven i byen fra den gang folk gikk med hatt, flekker på arbeidsskjorta, slips, hull på strømpene og permanent. En av de aller siste virkelig eldre penner innenfor norsk dagspresse.

Var du forresten en av de altfor mange som opplevde stress før jul? Vel, ordet ble i 1936 introdusert av den østerriksk-ungarske endokrinologen og psykologen Hans Hugo Selye (1907 – 1982) på grunnlag av engelsk: stress = trykk, spenning (av latin: stringere = å spenne).

Vi avrunder med nok en annonse hentet fra Holcks opplysende og underholdende utgivelse:

«Er De nervøs? – treven og pirrelig, lunefuld og umedgjørlig, rastløs og urolig, uopplagt til arbeide, slap og søvnløs – saa bruk VISCITIn Nervetabletter. Sælges fra hele landets apotek kr. 2.15. Anbefales av over 800 læger.».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.