KOMMENTARER

Skal du endelig få med deg Marcel Prousts mesterverk?

Er den tapte tid egentlig tapt - og kan den gjenvinnes på Lillehammer?

Hele verket blir lest opp på Norsk Litteraturfestival.

FRANSK ÅPNING: Norsk Litteraturfestival satser i år på Frankrike. En rekke gjester er ventet, dog ikke Marcel Proust (bildet), som er representert av Jonny Halberg. Han har lagt ut på en voldsom maraton. Foto: NTB Scanpix
FRANSK ÅPNING: Norsk Litteraturfestival satser i år på Frankrike. En rekke gjester er ventet, dog ikke Marcel Proust (bildet), som er representert av Jonny Halberg. Han har lagt ut på en voldsom maraton. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

LILLEHAMMER (Dagbladet)

MARCEL PROUSTS massive føljetong «På sporet av den tapte tid» er et av de verkene folk som er opptatt av litteratur, har på lista over bøker som skal leses før de dør. Men det er nok mange som skyver verket foran seg, mens det ene året etter det andre blir liggende tapt igjen bak dem. Nå har du sjansen: Hvis du legger veien til Norsk Litteraturfestival på Lillehammer denne uka, kan du høre forfatteren Jonny Halberg forsøke å lese opp hele verket. Han startet i går ettermiddag og vil i dagene som kommer, lese i 13 timer hver dag. Ved sin side har han forfatter og lege Christer Mjåseth, som vil holde seg i nærheten.Vi regner med at han har med seg stetoskop, termometer, blodtrykkmåler og surstoffmaske.

OM HALBERG SKULLE komme til å snappe etter pusten, er han i godt selskap. Det gjorde Proust også. Den franske dikteren, som døde 51 år gammel i 1922, led av astma og skrev store deler av verket mens han lå til sengs. De tre siste åra sov han om dagen og skrev om natta. De tre siste bindene kom etter hans død. Da den siste og femtende boka ble utgitt i 1927, var han oppe i 3200 sider. Franskfilolog Anna-Lisa Amadou (1930-2002) oversatte det hele i 12 bind som kom på norsk i perioden 1963-1992. De siste åra har hennes kollega Karin Gundersen bearbeidet verket, som nå er inndelt i sju bind.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer