KOMMENTARER

Debatten om «Joker».

Er denne filmen farlig?

«Joker» prøver å forstå de marginaliserte mennene som tyr til vold. Den bør ses, ikke fordømmes.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Igjen stilles spørsmålet om en film kan være farlig. Ikke bare om den er kontroversiell, eller utfordrende, men om den potensielt kan få så grimme konsekvenser at den ikke burde sees. Filmen er «Joker», som tar for seg forhistorien til skikkelsen som ellers er kjent som Batmans erkefiende, og de siste månedene har den stått i en kontinuerlig storm. Grunnen er at filmen beskriver Jokeren som en isolert og sint mann med tunge psykiske lidelser, som føler seg så ydmyket og undertrykket av samfunnet han er en del av at han til sist tyr til vold.

Det tegnes en tydelig tusjstrek mellom ham og de mennene som de siste åra har begått offentlige massakrer. Filmen er blitt kalt en «incel-film» fordi den skildrer slike menn med forståelse og prøver å se verden fra deres ståsted, selv om det ikke er seksuell frustrasjon og kvinnehat som er Jokerens motivasjon.

Warner Bros. har for lengst fått brev fra pårørende etter skytemassakrer som mener filmstudioet burde kompensere for å ha laget «Joker» ved å støtte kampen mot vold med skytevåpen. I august vant filmen den gjeveste prisen, Gulløven, under filmfestivalen i Venezia. Anmeldere som ikke var like begeistret opplevde å få drapstrusler fordi de ikke ga filmen toppkarakter, og kinoer meldte at de ville sette opp vakthold før visningene av filmen på grunn av kredible trusler. Skarer av brukere av tjenester som filmdatabasen IMDB sørget for at filmen fikk skyhøy score der. Og alt dette skjedde før noen andre enn en håndfull kritikere og filmfolk hadde sett filmen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer