EN TREDJEDEL BORTE: På toppen i 2012 sto Apple-aksjen i 702 dollar. Før helga dukket den under 440. Forbrukerne flokker seg fortsatt rundt Apples butikker, men analytikere spør om selskapets gullalder går mot slutten. Foto: AFP/Scanpix
EN TREDJEDEL BORTE: På toppen i 2012 sto Apple-aksjen i 702 dollar. Før helga dukket den under 440. Forbrukerne flokker seg fortsatt rundt Apples butikker, men analytikere spør om selskapets gullalder går mot slutten. Foto: AFP/ScanpixVis mer

Er det Apples tur til å oppleve den store nedturen?

Mer enn en tredjedel av børsverdien borte.

Det ligger i den innovasjonsdrevne og ekstremt konkurranseutsatte IT-industriens natur at suksess er syklisk.

I 1997 trodde «alle» at outsideren Apple var moden for teknologihistoriens skraphaug. Så kom grunnlegger Steve Jobs tilbake i sjefsstolen, og selskapet gikk inn i en 15-årsperiode med en innovasjonskraft man knapt har sett maken til.

APPLE gjorde den personlige datamaskinen til statusobjekt med iMac, snudde musikkbransjen på hodet med iPod og iTunes, revolusjonerte mobilindustrien med iPhone, og tok nettbrettet  til massene med iPad. I fjor passerte Apple oljeselskapet Exxon Mobil som verdens mest verdifulle børsnoterte selskap.

Men nå butter det.

MARKEDSVERDIEN er redusert med en tredjedel siden toppen i september 2012. Da børsene i USA stengte fredag, var Exxon Mobil igjen verdens største selskap. Apples aksjeverdi, som peaket med 702 dollar i september i fjor, krøp fredag under 440 dollar.

(Oppdatert: I dag, tirsdag, er Apple igjen foran Exxon Mobil som verdens største selskap.)

Det er de siste kvartalsresultatene som får markedet til å reagere.

Selskapets egne spindoktorer viser med rette til rekordomsetning og -overskudd. Apple har aldri levert bedre. Forbrukerne handler flere epleprodukter enn noen gang.

Men det er ikke nok til å tilfredsstille vekstkåte analytikere og investorer. De biter seg merke i at veksten i overskuddet var på mindre enn én prosent, det laveste siden 2003, og at salgsinntektene økte med «bare» 18 prosent, mot 73 prosent i samme periode i fjor.

I løpet av dagen resultatene ble framlagt, ble Apples børsverdi barbert med en åttendedel, eller 52 milliarder dollar.

Det er, for å sette ting en anelse i perspektiv, mer enn hele aksjeverdien til Nike, Time Warner eller Starbucks.

Man skal være forsiktig med å lytte til et aksjemarked drevet av frykt og grådighet. Men dette handler ikke bare om omsetningstall og overskudd.

Under ligger mistanken at Apples tid som IT-industriens fyrtårn kan gå mot sin slutt.

For hvor mange industrier kan man forvente at et enkelt selskap skal snu på hodet? Hvor mange ganger kan et selskap revolusjonere vårt forhold til informasjonsteknologi og kulturkonsum? Hvor lenge kan et selskap opprettholde en så ekstrem innovasjonskultur?

Og hvordan skal bokholdertypen Tim Cook fylle skoene til det karismatiske geniet Steve Jobs?

Apple er utsatt for knallhard konkurranse, ikke minst innenfor mobil- og nettbrettsektoren. Apple er ofte først med de beste løsningene, men konkurrentene sover ikke i timen, de heller.

Det er Googles Android-plattform som er den største, ikke Apples iOS. Produsenter som Samsung, LG og Nokia lager telefoner mange vil ha, og Apple kjenner det på bunnlinjen.

I 1997 var Apple-aksjen nede i tre og en halv dollar. Den er fortsatt priset mye mer enn hundre ganger høyere. Det er ikke gitt at aksjekursen fortsetter å peke nedover, men en utvikling som den vi har sett de siste ukene er ofte selvforsterkende.

Apple er fortsatt en god nummer to blant verdens mest verdifulle børsnoterte selskaper, og vil utvilsomt være en premissleverandør i våre digitale liv også i årene som kommer. Det er en Apple-TV på gang, og sikkert mye annet som vil få oss teknologimisbrukere til å sikle. 

MEN DE SISTE utgavene av Apples smarttelefoner, nettbrett, musikkspillere og datamaskiner er mer å regne som attraktive oppgraderinger enn som reelle nyvinninger.

Det begynner faktisk å bli noen år siden det kom noe virkelig revolusjonerende fra 1 Infinity Loop, Cupertino, California.