DEBATT

Jan Thomas svarer kritikerne

«Er det dette homofili handler om?»

La oss ta denne debatten på alvor fremfor å fokusere på at jeg tar for mye solarium eller botox.

OMDISKUTERT: Pride-paraden. Her fra Oslo i 2015. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
OMDISKUTERT: Pride-paraden. Her fra Oslo i 2015. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I helgen kunne jeg fra mitt feriested i Mexico lese artikler i norsk presse som «Jan Thomas sliter med å relatere seg til deler av Pride: - Presenterer ofte bare én variant homofile» (Dagbladet) og «Jan Thomas i Pride-krangel» (VG).

Innledningsvis vil jeg si at det er noe utfordrende å delta i Oslo Pride fra andre siden av jordkloden. Med det sagt har jeg deltatt tidligere og har selvsagt både som ønske og mål å delta videre.

Det byr ofte på bråk når man uttaler seg om følsomme emner. Men nettopp fordi det er følsomt, er det viktig å uttale seg.

Homofili, seksuell legning - og «Pride» - er tydeligvis vanskelige temaer for mange. Det som fra min side var ment som en uskyldig kommentar på grunnlag av mine følelser rundt Pride - kun fordi jeg ble spurt av Dagbladet - har nå forvandlet seg til monologer med drittslenging og «name calling». Fra mitt ståsted er det en debatt «gone wrong» som nå gjør oss alle til dårlige forbilder.

Følelser i opphetede debatter er bra. Men når diskusjoner går over i personangrep, begynner det å bli veldig skummelt, og vi fremstår som dårlige forbilder. Dette er oppførsel vi bør holde oss for gode til når vi diskuterer en så viktig sak.

Det er lov å være uenig. Det er også viktig. Jeg har opplevd og sett så enormt mye. Noe gjør vondt og gir meg tårer i øynene, samtidig som noe også gir meg gledestårer.

I disse dager har jeg fått høre fra flere som tenker noe av det samme som meg selv rundt Pride-debatten. Og jeg har også fått noen krasse kommentarer fra folk som ikke er enige med meg.

Men at noen kan bli så sinte, det synes jeg er trist. Det å gå til motmæle og bruke ord som «faen», «jævel» - og prøve å gjøre dette om til en botox-debatt - gjør at man ødelegger så enormt mye for egen sak i stedet for å si noe viktig.

Kanskje kunne vi til og med bli enige om en felles retning? La oss ta denne debatten på alvor fremfor å fokusere på at jeg tar for mye solarium eller botox.

Det er enkelt å være den som er sint - uten filter. Det er alltid lett å angripe andre. Min menig er at når man er så heldig at man får en plattform via VG, Dagbladet eller andre store medier, bør vi bruke den muligheten ordentlig. Her hender det at jeg bommer noen ganger også ...

Jeg mente aldri at det bare finnes én eneste type menneske i Pride-toget. Og jeg tror virkelig ikke at noen andre heller trodde at jeg rent bokstavelig mente at det kun finnes én eneste type menneske i toget.

Men det er for så vidt stas å få kjeft av Adam Schjølberg. Personlig synes jeg Adam er fargerik og et godt forbilde - slike mennesker trenger vi flere av. Det vi ikke trenger mer av i denne verden, er hets og krangling. Diskusjon derimot, er viktig.

Jeg mener også at pressen har et ansvar her. Adam har nemlig et veldig godt poeng. Pride er nemlig fylt med alle typer mennesker, fra alle yrker - og med alle forskjellige bakgrunner. Uavhengig av legning. Problemet er bare at det sjelden kommer frem, noe jeg mener er veldig trist.

Folk flest forbinder Pride med homofili - og da må vi også tenke igjennom hvordan vi ønsker å «fronte» nettopp homofili. Vi er alle smarte nok til å vite akkurat hva som får spalteplass. Derfor ønsket jeg å lage debatt rundt temaet, ikke krangel og drittslenging.

Jeg var selv vitne til en fantastisk dame som gikk forbi meg i et tog for noen år tilbake. «My son is gay. I'm a proud mom!» stod det på et skilt rundt halsen hennes. Slikt rører hjertet mitt. Men det er ikke til å legge skjul på at kontrasten blir stor når det cirka ti sekunder etter kommer en lastebil med 20 halvnakne menn som simulerer oralsex.

Dette er selvsagt ikke representativt for hele toget, men moren er dessverre heller ikke representativ for hele toget. Vi har et fantastisk mangfold, noe jeg veldig gjerne også vil vise landet vårt.

PARADE: Prideparaden gikk i strålende vær i hovedstaden. Video: NTB/Scanpix Vis mer

Vi er mange - og vi er forskjellige. Vi er fargerike, høylytte, fantastisk morsomme - og bare fantastiske. Vi er også hverdagslige og kjedelige. Disse menneskene trenger også plass, ikke minst også spalteplass. De som ikke skriker høyest, de som har familier som tenker: «Er det dette homofili handler om? Lettkledde mannekropper, mikroskopiske truser - og nakne kropper?»

Vi setter vel alle pris på en lettkledd mannekropp, men når det kommer til en så viktig sak må både vi og pressen vise flere sider av Pride.

Mennesker verden over kommer fra forskjellige personlige situasjoner. Noen har det fantastisk deilig - og ikke minst enkelt. Andre blir mobbet til døde - eller begår selvmord. Andre igjen blir utstøtt av familien på grunn av sin seksuelle legning.

Regnbueskjørt og sølvtanga er helt utrolig bra, og gøy - men det redder ikke liv.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer