Er det digitale bakkenettet noe for deg?

Les RiksTVs svar på lesernes spørsmål.

Nettmøtet er nå avsluttet.

(Dagbladet.no): I morgen åpner den første delen av det nye, digitale bakkenettet i Norge. Det er Rogaland som er først ut, og i Stavanger svarte kommunikasjonsdirektør Svein Ove Søreide i RiksTV på lesernes spørsmål.

Det digitale bakkenettet retter seg primært til de ca. 500 000 husstandene som forsatt ser TV med vanlig antenne. Har du kabel, parabol eller IP-TV via bredbånd, trenger du ikke bekymre deg om bakkenettet.

Men hvis du har god, gammeldags bordantenne eller antenne på taket, forsvinner disse signalene når det analoge sendenettet i din region skrus av, en gang mellom våren 2008 og vinteren 2009.

Da må du gjøre noe, og mange lurer på hvilket av de digitale alternativene som passer for dem eller er tilgjengelig der de bor. Mange er også usikre på om teknologien er komplisert, og om det er vanskelig å installere utstyret.

På kommentarplass i går skrev Dagbladet.no at bakkenettet i mange tilfeller ikke er det beste alternativet, hvis du har mulighet for å få kabel, parabol eller bredbånds-TV der du bor.

Vi har tidligere også skrevet at du som har bestemt deg for bakkenett, bør vente med å handle dekoder til det kommer flere og bedre løsninger på markedet i løpet av noen måneder.

Men om Dagbladet er skeptisk, er de ansvarlige i RiksTV desto mer optimistiske. Svein Ove Søreide avviser at bakkenettet bare er for pensjonister med bordantenne på kniplingsduk på TVen:

- Det er en myte. Det er alle slags mennesker som fortsatt har analog antenne. Kabel er utilgjengelig mange steder, og parabol kan heller ikke brukes over alt. Bor man for langt nord, eller er i skygge fra et fjell, fungerer det ikke.

BOKSEN GÅR: I morgen åpnes det digitale bakkenettet i Rogaland. Foreløpig er denne dekoderen eneste mulighet for dem som vil se RiksTVs sendinger. Foto: SCANPIX
BOKSEN GÅR: I morgen åpnes det digitale bakkenettet i Rogaland. Foreløpig er denne dekoderen eneste mulighet for dem som vil se RiksTVs sendinger. Foto: SCANPIX Vis mer

Søreide tror bakkenettet vil ta markedsandeler også i byene, der det er god tilgang på konkurrerende løsninger:

- Borettslag kan ta inn våre digitale signaler via en felles takantenne. Vi vil også suse inn i byene på ryggen av fritidsmarkedet. Vi vil gi rabatter på abonnement nr. to til folk som kjøper vår løsning til hytta.

I dag svarte Søreide på hvordan du skal få RiksTVs dekoder til å virke på hytta uten strøm - og alt det andre du lurer på om det nye, digitale bakkenettet.

Les svarene her:

OPTIMIST: Kommunikasjonsdirektør Svein Ove Søreide i RiksTV tror bakkenettet vil slå an i Norge. Nå svarer han på dine spørsmål. Foto: RIKSTV