DEBATT

NIPT

Er det et gode at barn med Downs syndrom blir abortert?

Et iskaldt signal.

MENNESKEVERD: Hvorfor skal akkurat mennesker med Downs syndrom ha dårligere muligheter for å leve enn andre? spør artikkelforfatterne.
MENNESKEVERD: Hvorfor skal akkurat mennesker med Downs syndrom ha dårligere muligheter for å leve enn andre? spør artikkelforfatterne. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke åpnet helseminister Bent Høie (H) for at noen gravide skal få tilbud om blodprøven NIPT. Prøven skal finne barn med trisomi 13, 18 og 21. Mest vanlig er trisomi 21, også kjent som Downs syndrom.

Få dager senere går Ina Roll Spinnangr ut i Dagbladet og vil at testen skal bli et tilbud til alle gravide. Vi kunne ikke vært mer uenig.

Viktig prinsipp. En slik politikk vil nemlig være en alvorlig trussel mot tanken om at alle mennesker har lik verdi, helt uavhengig av diagnoser eller egenskaper. Et prinsipp vi mener er vesentlig i et bærekraftig og godt samfunn.

Blir man gravid, vet man aldri hvilke barn som kommer eller hva livet bringer. Likevel ønsker svært mange av oss å få barn. Vi innser at livet er et risikoprosjekt og tar imot det barnet som kommer.

Ingen helsegevinst. Mennesker med Downs syndrom lever lengre enn tidligere, mange er i jobb og bor for seg selv. Det er derfor et stort paradoks at selv om de klarer seg bedre enn tidligere, skal vi nå bruke enda flere helsekroner på å finne dem – for å kunne velge dem bort.

Disse trisomiene kan ikke behandles. Testen gir ingen helsegevinst for barnet. De millionene denne blodprøven koster sender derimot et iskaldt signal til mennesker med Downs syndrom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer