DEBATT

Debatt: Ureturnerbare asylsøkere

Er det et slikt samfunn vi vil ha?

Tidligere biskop Gunnar Stålsett risikerer fengsel for å ha gitt arbeid til en ureturnerbar asylsøker. Ureturnerbar. Hva betyr det?

KLARTE SG SELV: Eritreiske Lula Tekle (55) hadde både jobb og leilighet fram til lovendringen som fratok henne retten til å arbeide, kom i 2011. Nå er biskop Gunnar Stålsett dømt for å ha gitt henne arbeid i sin private bolig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLARTE SG SELV: Eritreiske Lula Tekle (55) hadde både jobb og leilighet fram til lovendringen som fratok henne retten til å arbeide, kom i 2011. Nå er biskop Gunnar Stålsett dømt for å ha gitt henne arbeid i sin private bolig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Kaja Elise Meløy Yngsdal Hilleren
Kaja Elise Meløy Yngsdal Hilleren Vis mer

En ureturnerbar asylsøker er en som har fått avslag i Norge, men som heller ikke kan returneres til sitt opprinnelsesland. Personen sitter med andre ord fast i Norge, uten mulighet til skolegang, eller jobb. Hvordan staten mener at de skal forsørge seg på lovlig vis, er et godt spørsmål.

Tidligere kunne man lese om asylsøkeren Roza. Roza har vokst opp som eritreisk flyktning i Etiopia. Norge gjennomfører ikke tvangsreturer til Etiopia og har ingen returavtale med diktaturet i Eritrea. Hun må derfor leve som papirløs flyktning i Norge, uten rettigheter. Det er ikke hennes feil. Det er loven det er noe galt med.

For hvordan forventer norske myndigheter at disse menneskene skal klare seg?

Lula Tekle, den ureturnerbare asylsøkeren som Gunnar Stålsett ga arbeid til, har ikke gjort noe galt, hun har forsøkt å gjøre det beste ut av en vanskelig situasjon, som hun uheldigvis havnet i.

Fram til 2011 kunne personer uten oppholdstillatelse få skattekort og dermed en mulighet til å skaffe seg betalt arbeid. Men så ble rutinene strammet inn, og mange mistet denne muligheten.

Lula Tekle hadde fast jobb i en barnehage i Oslo kommune og egen leilighet. I tillegg til dette hadde hun en privat jobb hos Gunnar Stålsett. Når regelendringen kom i 2011, måtte Gunnar Stålsett ta et valg. Skulle han la henne bli en papirløs flyktning som må leve ett liv i usikkerhet? Eller skulle han stå opp for de grunnleggende verdiene solidaritet og nestekjærlighet, og hjelpe henne? Gunnar Stålsett valgte å gjøre det som var moralsk riktig.

JOBBET ULOVLIG: Lula Tekne har jobbet for Gunnar Stålsett i 15 år. Nå risikerer han fengsel for ansettelsesforholdet. Tekne sliter med å forstå hvorfor. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Videre er det viktig å huske på at biskopen også har forsøkt å hjelpe på andre måter. Han har argumentert for saken hennes i alle mulige instanser, og han har tatt opp saken hennes med mange politiske ledere.

Jon Helgheim fra Frp uttaler at han er glad for at politiet følger opp saken, og sier også «Det blir helt feil om folk skal operere etter sin egen overbevisning eller egen religion, og sette den foran norsk lov.»

Men lov er ikke alltid det samme som rett. Under andre verdenskrig var det forbudt i Norge og andre land underlagt Tyskland å hjelpe og gjemme jøder. Likevel risikerte noen mennesker livene sine for å hjelpe. Skulle de også ha fulgt loven? Eller kan vi innse at noen ganger, så tilsvarer ikke loven det som er rett.

Gunnar Stålsett handlet ut ifra normal medmenneskelighet og humanitet. Noe mange i Norge tydeligvis mangler.

Det mest skremmende med denne saken er ikke biskopen sin handling, men straffeforfølgelsen han blir utsatt for.

Hvor er samfunnet vårt på vei hvis en mann skal straffeforfølges når han står opp for en sårbar gruppe mennesker, som vi nekter retten til arbeid?

Er det et slikt samfunn vi vil ha?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer