ENSOMHETENS FILOSOFI: «I ensomheten er du revet løs fra andre på en betydningsfull måte, og derigjennom er du også løsrevet fra deg selv, fra viktige sider av deg selv som bare kan eksistere og utvikle seg når du er knyttet til andre.», skriver filosof i Lars Fr. H. Svendsen boka «Ensomhetens filosofi». FOTO: TOM STALSBERG
ENSOMHETENS FILOSOFI: «I ensomheten er du revet løs fra andre på en betydningsfull måte, og derigjennom er du også løsrevet fra deg selv, fra viktige sider av deg selv som bare kan eksistere og utvikle seg når du er knyttet til andre.», skriver filosof i Lars Fr. H. Svendsen boka «Ensomhetens filosofi». FOTO: TOM STALSBERGVis mer

Er det flaut å være ensom?

Vi er nå inn i den tida da mange føler sterkt på det å være ensom, men hva er ensomhet?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Spørsmålet, som er tittelen på denne artikkelen, kommer som en uventet sms en fredagskveld, og avsenderen er en av de mest sosiale vesenene jeg kjenner. Likevel kan spørsmålet tyde på at han ikke føler det på akkurat den måten.

Antakelsen er helt i tråd med filosof Lars Fr. H. Svendsens undersøkelser i nylig utgitte «Ensomhetens filosofi» hvor han ved hjelp av statistisk tallmateriale, andre filosofers tilnærminger og nyere psykologisk forskning går i rette med utbredte forestillinger om ensomhet, også hans egne:

«Nesten alt jeg trodde jeg visste om ensomhet, viste seg ikke å stemme,»skriver han og lister opp de fordommene han møtte arbeidet med, som at flere menn enn kvinner er ensomme, at ensomme er mer alene, at sosiale medier gjør oss mer ensomme, at det er mer et sosialt fenomen enn det skyldes hver enkelts anlegg for ensomhet, at det er mer ensomhet i skandinaviske land, så vel som i individualistiske samfunn generelt, og at den senmoderne individualismen har gjort oss mer ensomme.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn