I dag finnes det ingen begrensninger for hvor mange personer en verge kan være ansvarlig for. Statistikk fra Statens sivilrettsforvaltning viser at 17 personer i Norge var verge for over 100 personer i 2018 (s. 26). Mange er verge for 50, 60, 70 mennesker på en gang. Finnes det ikke et tak for hvor mange mennesker man kan ha ansvar for, før det grenser til det uforsvarlige? Nei, sier lovgiver og fylkesmenn.
Vergemålsordningen skal verne om de aller mest sårbare i samfunnet vårt. Det handler om mennesker som ofte lider av sinnslidelser, rusmisbruk, psykisk utviklingshemming eller alvorlig spilleavhengighet.
Et vergeoppdrag vil alltid, i større eller mindre grad, fordre kompliserte vurderinger og tiltak. Med dagens ordning uten noen begrensninger i hvor mange personer vergene kan ha ansvar for, står rettssikkerheten til svært mange mennesker i konstant fare. I mellomtida mottar vergene millioninntekter.
Behovet for hjelp kan strekke seg fra å betale løpende utgifter som husleie, klage på avslag av trygdeytelser, til å inngå omfattende gjeldsforhandlinger for en person med alvorlig spilleavhengighet. Men hvordan kan vergen forsikre seg om at vergehaveren får nøyaktig den hjelpen han trenger? Og hvordan kan han forsikre seg om at de andre 100 menneskene han er verge for, mottar den samme individuelltilpassede oppfølgingen de har rett på?
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger