KOMMENTARER

Ukraina og Russland

Er det fred i sikte?

I skyggen av Donald Trumps misbruk av Ukraina for sine egne formål, så foregår det noe mye viktigere for det utsatte landet. For, er det fred i sikte? Spør Morten Strand.

- INGEN KAPITULASJON: Demonstrasjoner i Kiev i forrige uke mot president Volodymyr Zelinskyjs freds-politikk. Foto: AFP / NTB Scanpix
- INGEN KAPITULASJON: Demonstrasjoner i Kiev i forrige uke mot president Volodymyr Zelinskyjs freds-politikk. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Ikke engang trumpismens endeløse støy klarer å overdøve det faktum at det nå foregår store diplomatiske bevegelser i forholdet mellom Ukraina og Russland. Ukraina er som kjent dratt inn i en amerikansk innenrikspolitisk strid fordi Donald Trump ville presse den ukrainske presidenten, Volodymyr Zelenskyj, til å etterforske sin mulige rival til neste års presidentvalg, Joe Biden, og hans sønn Hunter. Der Trumps telefonsamtale med Zelenskyj i sommer sannsynligvis fører til en riksrettstiltale mot den amerikanske presidenten.

Phu, der var det sagt. Så la oss holde oss til noe for Ukraina mye viktigere enn den overdøvende støyen av Trump.

For i forrige uke så undertegnet den ukrainske regjeringen av avtale med de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina om å gjennomføre valg i områdene de kontrollerer. Avtalen er et gjennombrudd i forhold til den fullstendig fastlåste situasjonen vi har hatt siden opprørerne - med tung russisk støtte - tok kontroll over deler ev fylkene Donetsk og Lugansk våren 2014. Den forutsetter tilbaketrekking av militære styrker på begge sider, og ukrainsk kontroll over grensa mot Russland. Til gjengjeld skal det være stor grad av indre selvstyre i det opprørs-kontrollerte området etter det planlagte valget. Mer enn 13 000 mennesker - mer enn seks hver dag - er drept i denne lav-intensive krigen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer