DEBATT

Debatt: Partnervold

Er det greit å banke opp en utro partner?

 I noen tilfeller vil vi mene at det finnes moralsk akseptable unnskyldninger for en straffbar handling. 

MILDERE STRAFF: Det kan føre til mildere straff om man mister kontrollen og slår fordi man oppdager at partneren er utro. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
MILDERE STRAFF: Det kan føre til mildere straff om man mister kontrollen og slår fordi man oppdager at partneren er utro. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Høsten 2015 reagerte mange på at en mann som hadde banket opp sin gravide samboer bare ble dømt til 30 timers samfunnsstraff.

Bakgrunnen for den milde straffen var at retten kom til at mannens voldsutøvelse var skjedd i «berettiget harme» som følge av at samboeren hadde vært utro.

Den offentlige debatten som fulgte har tydeligvis ikke gjort nevneverdig inntrykk på norske dommere. Nylig skjedde nemlig det samme igjen i Stavanger tingrett: En mann fikk nedsatt straff for voldsutøvelse overfor sin kone, også her 30 timers samfunnsstraff, som følge av at hun hadde vært utro.

Utmåling av straff er alltid en konkret vurdering av hvor alvorlig den enkelte handling er. For eksempel vil det i utgangspunktet bli mildere straff dersom en mann oppdager at kona er utro og slår i affekt, enn om han banker henne opp uten foranledning. Om man vil si at det er formildende å slå i affekt eller skjerpende å slå noen planlagt og uprovosert, er en smakssak.

Det er uansett en realitet, og slik sett kan det klart nok føre til mildere straff om man mister kontrollen og slår fordi man oppdager at partneren er utro. Da må det imidlertid også legges til at det er skjerpende å slå sin partner, ofte vil mannen være fysisk overlegen. I tillegg kan det å bli slått av en av sine nærmeste i sitt eget hjem være traumatiserende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer