PEDOFILI, GUTTESEX & VOLD: Dette er blant bildene som får arvingene etter Edvard Munch til å kreve et møte med ledelsen og kurator ved Munchmuseet. De mener at Bjarne Melgaard leflinger med pedofili, guttesex og vold inn i Munchs kunst. Foto/ill: Munchmuseet/Snøhetta
PEDOFILI, GUTTESEX & VOLD: Dette er blant bildene som får arvingene etter Edvard Munch til å kreve et møte med ledelsen og kurator ved Munchmuseet. De mener at Bjarne Melgaard leflinger med pedofili, guttesex og vold inn i Munchs kunst. Foto/ill: Munchmuseet/SnøhettaVis mer

- Er det greit å klistre en en stor penis over «Pubertet»?

Disse bildene vekker Munch-arvingenes avsky.

(Dagbladet): Munch-arvinger mener Munch-museet i utstillingen «Melgaard+Munch» lefler med pedofili, guttesex og homofili.

- Det har ingenting med Munchs kunst å gjøre, sier Elisabeth Munch-Ellingsen.

Bedt om møte Edvard Munchs etterkommere er så misfornøyd med utstilling Melgaard+Munch og kurateringen sammen med Snøhetta at familien har bedt om et møte med kuratoren og direktøren ved Munchmuseet.

- Jeg har fulgt med i debatten, og har fått med meg at Melgaard selv  sier at han ikke assosierer  seg med Munch, sier Elisabeth Munch-Ellingsen.

- Hvorfor skal bildene ses i sammenheng da? spør Munch-arvingen.

RÅTT OG BRUTALT: Bjarne Melgaard er kjent for sine rå og homoerotiske bilder. Her ser vi knivdrap kombinert med anuspenetrering. Foto: Anders Grønneberg
RÅTT OG BRUTALT: Bjarne Melgaard er kjent for sine rå og homoerotiske bilder. Her ser vi knivdrap kombinert med anuspenetrering. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Elisabeth Munch-Ellingsen har både sett utstillingen «Melgaard+Munch» og katalogen, som er laget av arkitektkontoret Snøhetta.

Flere spørsmål enn svar - Hvorfor denne koblingen mellom Melgaard og Munchs bilder? Er dette  en kurator-idé og en kurators uttrykk, og hva med Snøhettas uttrykk i den grafiske design i katalogen?  Som arving etter Munch skal familien, sammen med Oslo kommune, også ivareta verdigheten til Edvard Munch og hvordan kunsten presenteres.

- Jeg har flere spørsmål enn svar. Jeg reagerer ikke på utstillingen som sådan, men det er en Melgaard-utstilling.

I utstillingen kan man se et stor svart/hvitt bilde av en ung gutt med halverigert penis sammen med Munchs bildet «Pubertet».

Penis over Munch I katalogen er er det lagt en stor penis over selv bildet «Pubertet». Denne leflingen med pedofili, guttesex og homofili har ingenting med Munchs kunst å gjøre, sier Munch-Ellingsen.

PUBERTET: Edvard Munch provoserte i sin samtid. Det gjør også Bjarne Melgaard. Her er temaet pubertet. Foto: Anders Grønneberg
PUBERTET: Edvard Munch provoserte i sin samtid. Det gjør også Bjarne Melgaard. Her er temaet pubertet. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Seksualiseringen av Munchs bilder, er det greit? spør Munch-Elillingsen.

- Er det greit at Snøhetta i en katalog lager en kollasj av Munchs bilder sammen med Melgaards. Og er det greit å klistre en stor penis over «Pubertet»? I tillegg til denne leflingen med pedofili, guttesex og vold som jeg ikke synes har noe med Munchs kunst å gjøre, sier Munch-Ellingsen.

Hun har ingen tro på at dette gagner Edvard Munchs og hans kunst.

Suksess for museet - Det er Munchmuseet, som har suksess med mange besøkende, og Bjarne Melgaard som tjener på dette, sier Munch-Ellingsen. Jeg tror ikke mange går ut med en ny opplevelse av Munch og at han er satt inn i nåtid, sier Munch-Ellingsen.

Bildet, en kollasj av Munchs «Pubertet» og en erigert penis laget kunsteren Bjarne Melgaard, er gjort av kurator Lars Toft-Eriksen.

- Det er en kunstnerisk og kuratorisk avgjørlse som jeg har gjort og står for, sier Toft-Eriksen.

Felles berøringspunkt - Hva er det Melgard og Munch har til felles?

- Jeg er opptatt av slektskapet - eller retter sagt, berøringspunktet mellom de to med henyn til samfunnskritikk og holdninger. Det handler også om å flytte grenser. Å skape reaksjoner er kunstens oppgave, sier han.

Toft-Eriksen synes likevel at reaksjonene på utstillingen er langt kraftigere enn han hadde forventet.

- Det er oppsiktsvekkende at aktører innenfor kunstlivet vil sensurere utstillingen. Dette finner jeg både radikalt og kontroversielt, sier Toft-Eriksen.

SELVPORTRETTER: Her ser vi Bjarne Melgaard og Edvard Munch - og skyggen av en publikummer. Foto: Anders Grønneberg
SELVPORTRETTER: Her ser vi Bjarne Melgaard og Edvard Munch - og skyggen av en publikummer. Foto: Anders Grønneberg Vis mer