ØNSKER SVAR: Hvis en mann er på byen og blir klådd på av dame, og han opplever situasjonen som både truende og en han ikke klarer å komme seg unna, er det greit å slå? spør Frode Drevland. Foto: Dean Drobot / Shutterstock / NTB Scanpix
ØNSKER SVAR: Hvis en mann er på byen og blir klådd på av dame, og han opplever situasjonen som både truende og en han ikke klarer å komme seg unna, er det greit å slå? spør Frode Drevland. Foto: Dean Drobot / Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Er det greit for menn å slå?

Hvis det er greit for damer å slå menn som trakasserer, så må vel også det motsatte være tilfelle?

Meninger

Jeg er mann, og etter å ha lest Linda Krügers innlegg 1. august, ble jeg en sint mann. Det er ikke budskapet om at det er greit for jenter å utøve selvforsvar mot gutter som tar seg til rette jeg reagerer på, men hennes latterliggjøring av menn og den dobbeltstandarden jamfør trakassering hun utviser.

Krüger referer til flere tilbakemeldinger som var mildt sagt usaklige. Men prakteksempelet hennes er denne: «Hva med oss menn som blir trakassert av damer? Hva med oss? Skal vi også slå, da?» Dette er ikke usaklig, men et betimelig spørsmål. Hvis vi skal ha virkelig likestilling, må vi ha kjønnsnøytrale regler for hva som er akseptabel oppførsel. Hvis det er greit for damer å slå menn som trakasserer, så må vel også det motsatte være tilfelle?

Her hadde Krüger muligheten til å komme med et seriøst tilsvar, men i stedet velger hun full latterliggjøring. «Ja, stakkars deg», begynner hun med. Det hun skriver kan tolkes på to måter: Enten så mener hun at trakassering av menn fra damehold er latterlig idé uten rot i virkeligheten, eller så mener hun at menn som ikke takler å motta slik trakassering uten å mukke er noen latterlige stakkarer. Begge disse tolkningen gir meg en vond smak i munnen.

Selv er jeg sterk nok både fysisk og psykisk til at jeg ikke ville hatt problemer med å håndtere eller komme meg vekk fra en situasjon jeg hadde opplevd som ubehagelig. Men det finnes garantert menn der ute som vil slite med å håndtere det. Jeg vil derfor be Linda Krüger komme med et seriøst svar på dette spørsmålet: Hvis en mann er på byen og blir klådd på av dame, og han opplever situasjonen som både truende og en han ikke klarer å komme seg unna, er det greit å slå?