Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Samboere og felles økonomi

Er det han eller hun som er blakk i januar?

Vi bruker 58 milliarder kroner på julehandelen. Du bør bruke minst like mye penger på globale indeksfond som du gjør på julehandelen i år.

KVINNER OG ØKONOMI: Det er kvinnene som sørger for juleinnkjøpene. Hvis samboerne så går fra hverandre, tar de med seg ut av forholdet det de har kjøpt og eier selv. Vi får kose oss med julepynten, mens han beholder huset. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
KVINNER OG ØKONOMI: Det er kvinnene som sørger for juleinnkjøpene. Hvis samboerne så går fra hverandre, tar de med seg ut av forholdet det de har kjøpt og eier selv. Vi får kose oss med julepynten, mens han beholder huset. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Er det kvinnen eller mannen som betaler for julegavene i år? Hva med pynten? Julegardinene, ny julestjerne i år igjen, julemat og julekos.

Jeg skulle ønske det ikke var sant, men kvinner bruker fortsatt mer penger på dill og dall som er koselig i øyeblikket, men som ikke har verdi over nyttår.

Menn tjener mer, eier mer bolig og investerer mer i aksjer. Samtidig er det trendy å «bare» være samboere, det er liksom ikke vits i å gifte seg lenger.

Kall meg en gammeldags kjedelig kjerring, men denne kombinasjonen gir meg vondt i magen.

Det virker som mange tror at ektefeller og samboere er likestilte nå, at de har like rettigheter. Slik er det ikke, og det er særlig et problem for kvinner.

Hvis samboere går fra hverandre, tar de med seg ut av forholdet det de har kjøpt og eier selv. Så vi får kose oss med julepynten, mens han beholder huset.

Hvis den ene samboeren dør, har ikke den andre like rettigheter til å arve som ektefeller har. «Nei, jeg hadde ikke råd til å sitte med huset, det måtte jeg selge. Men jeg fikk da med meg disse pynteputene og julegardinene.»

Kvinner bruker mer av pengene sine på mat, klær og utstyr til barna og forbruk. Julemånedene er ikke bare den koseligste tiden på året, det er også den dyreste.

Handelsnæringens organisasjon, Virke, tror vi kommer til å julehandle for 58 milliarder kroner. Se for deg en lottogevinst med 58 tusen millioner i potten. Det er så mye penger vi skal bruke på julehandel i år, og det øker hvert år. Bare Black Friday koster oss 3,8 milliarder kroner, altså 3800 millioner kroner.

Hvem i familien betaler mest for dette? Hvem er blakkest i januar? Og hvordan sikrer du en rettferdig fordeling av økonomien deres i familien?

Her er mine tips til en mer rettferdig familieøkonomi.

Enten dere velger å være samboere eller ektefeller, så har dere som familie i realiteten felles økonomi.

Hvis dere ikke er gift, så gir ekteskapsloven noen fine leveregler for familieøkonomien. Og hvis partneren din ikke vil være med på dem, så er det på tide å spørre om hvorfor, og om du liker grunnen.

Ektefeller har plikt til å forsørge hverandre, og det spiller liten rolle hvem som tjener pengene. Inntekt og formue som bygges etter at dere ble gift, er felles. Likevel ser vi at menn får til å spare mer enn kvinner. Så her er mitt forslag:

1. Skaff dere en felles konto der dere setter inn penger begge to. Alt dere skal bruke penger på som er felles, går ut av denne kontoen. Husleie, mat, forsikring, ferie, transport, klær til ungene, fritidsaktiviteter, julegaver... Hvis det handler om familien, så kommer pengene fra den felles kontoen.

2. Den som tjener mest, betaler inn mest. Og hvis en av dere jobber deltid for å ta seg mer av unger og hjem, så må dere selvsagt kompenseres for det i cash.

3. Kvinne, invester pengene deres. Det er ingen grunn til at kvinner skal ha mindre penger eller mindre kunnskap om penger enn menn. Ikke mindre interesse heller. Instagram flommer over av kvinnelige sparekontoer, og Facebook-gruppen til DN Kvinner nærmer seg 19.000 medlemmer siden den ble startet våren 2019.

Dessuten er kvinner gode investorer når vi satser på aksjer. Vi er mer risikobevisste, velger mer indeksfond og handler sjeldnere enn menn, som gir bedre avkastning.

Har du sørget for å bruke minst like mye penger på globale indeksfond som du gjør på julehandelen i år?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media