BITTELITEN: Så liten var vitsen som skapte så mye trøbbel for kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
BITTELITEN: Så liten var vitsen som skapte så mye trøbbel for kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.Vis mer

Torbjørn Røe Isaksens vits

Er det ikke lov til å vitse med noe lenger, nå? Hæ?

Tilfellet Røe Isaksen viser at det er på tide vi begynner å fornærme hverandre litt ordentlig igjen.

Kommentar

«Jeg har sagt noe helt idiotisk, og er veldig lei meg for det.» Plutselig var han der på Facebook og unnskyldte seg. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen hadde fortalt en vits i et bursdagsselskap. «Hvit makt» hadde han kalt quizlaget sitt, inspirert av de hvite båndene de fikk utdelt. Og så hadde han fulgt opp med et «fordi vi tror på den ariske rases overherredømme». Da ABC Nyheter fikk nyss om overtrampet valgte de å skrive saken «Dro rasist-vitser for Høyre-eliten». En anonym kilde uttalte at «Dette er så grov hverdagsrasisme at det er vanskelig å forstå at en voksen mann med ministerpost synes det er passende». En annen anonym kilde kunne bidra med at «flere hadde reagert negativt».

Hadde det vært nesten hvilken som helst annen sak hadde Isaksen fortjent skryt for å legge seg flat som en nettavis, en ministerunnskyldning er tross alt ikke hverdagskost.

Men her burde han stått oppreist.

Kanskje til og med vitset det bort.

Hva er det med 2017 som gjør at folk må gå kanossagang hver de kommer med en blødme? Som får en redaksjon til å glatt ignorere Vær varsom-plakatens paragraf 3.2 om å «Være spesielt aktsom ved behandling av informasjon fra anonyme kilder» når en statsråd som alle vet ikke har et hverdagsrasistisk bein i kroppen forteller en harmløs vits i privat lag? Som gjør at en åpenbar drittpakke slukes med søkk og snøre?

Det er ikke engang en bitte litt krenkende vits.

Hva er det med 2017 som gjør at statsråden føler et presserende behov for å skrive «Jeg har dummet meg ut» og «Jeg er veldig lei meg» på Facebook etter litt dårlig humor, selv om han slett ikke har problemer med å stå imot flere årskull med elever som raser over fraværsgrensen? Hva er det med 2017 som gjør at vi henger oss opp i tullete detaljer, mens vi har berøringsangst for det store bildet?

Noe er galt med 2017 når en statsråd velger å så til de grader legge seg flat framfor å si det alle vet:

At humor er samfunnets viktigste pusterom.

At humor er et våpen mot demagogi og ensretting, ja nettopp «hvit makt».

At man skal kunne tulle med alt.

At selv dårlig humor er en menneskerett.

Når det er sagt er det ikke vanskelig å forstå at Røe Isaksen foretrakk å legge seg flat framfor å kjempe mot tidsånden. Men helt spesifikt oppnådde han to ting da han ba om unnskyldning på Facebook:

1) Alle de andre mediene, Dagbladet inkludert, skrev om saken. Det er tross alt en nyhet når en statsråd plutselig legger seg flat med et langt innlegg på sin egen Facebook-vegg.

2) Det åpne, frie norske humorrommet ble enda litt mer innskrenket. De som stadig later som om de blir krenket fikk enda litt mer makt.

Disse menneskene burde skamme seg.

Vi er tydeligvis i ferd med å utvikle historiens mest humørløse samfunn. I stedet for å legge seg flat, burde Røe Isaksen tatt grep og innført humor som eget fag i skolen. Vi har åpenbart glemt hva det er og hvordan det skal håndteres. Det er på tide å begynne å fornærme hverandre litt ordentlig igjen.

Hvem vil være først?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.