<strong>POPULÆR:</strong> Hugh Laurie, kjent fra «House». Foto: REUTERS / Danny Moloshok / NTB scanpix
POPULÆR: Hugh Laurie, kjent fra «House». Foto: REUTERS / Danny Moloshok / NTB scanpix Vis mer

«Er det ikke sånn som på tv?»

Kirurger, advokater og politifolk om TV-versjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Spenning og drama med politiuniformer og legefrakker finnes det mye av på skjermen.

Politiserier

«Forbrytelsen» - dansk krimserie med etterforsker Sarah Lund i hovedrollen, spilt av Sofie Gråbøl. Er laget i tre sesonger, og den siste avsluttes på Vestlandet i Norge.

«Broen» - svensk-dansk krimserie med skuespillerne Sofia Helin og Kim Bodnia i hovedrollene, som Saga Norén og Martin Rohde. Et lik blir funnet midt på Øresundsbroen.

«Kodenavn Hunter» - norsk tv-serie hvor karakteren Bjørn Rønning er teamets operative spaner. De går inn i kriminelle miljøer med blant annet prostitusjon og våpensmugling.

«CSI» - amerikansk krim i flere sesonger, hvor en gruppe krimteknikere undersøker omstendinghetene rundt mistenkelige hendelser og dødsfall.

«Lewis» - britisk tv-krim fra 2007 med politietterforsker Lewis i hovedrollen. Han spilles av Kevin Whately, og serien er en såkalt spin off av «Inspektør Morse». Begge er blitt sendt på NRK. 

Men hva mener fagfolket selv om tv-seriene som portretterer hverdagen deres? Himler de med øynene av praktikantene ved sykehuset «Seattle Grace», har de kanskje plukket opp et og annet triks fra etterforskningen på «CSI»?

«Forbrytelsen» er god underholdning, men ikke alltid like realistisk, sier Jørn Lier Horst.  Foto: Tine Harden/DR
«Forbrytelsen» er god underholdning, men ikke alltid like realistisk, sier Jørn Lier Horst. Foto: Tine Harden/DR Vis mer

Det hender kirurgekteparet Tina Gaarder og Pål Aksel Næss svitsjer innom sykehusserier etter arbeidsdagen ved Oslo universitetssykehus Ullevål er over. «Er det ikke sånn som på tv?», har de hørt flere ganger. Det er det sjelden.

I undervisning - Disse seriene har ingenting med vår jobb å gjøre. De finnes ikke realistiske, sier Gaarder, og viser til serier som «Akutten» og «Grey's Anatomy».

Legeserier

«Grey's Anatomy» - amerikansk tv-serie om Meredith Grey og andre turnusleger i Washington. Den hadde premiere i 2005, og har vært svært populær i flere land. Den har også vunnet flere priser, som Golden Globe.

«House M.D.» - amerikansk drama med legen Dr. House i hovedrollen. Han spilles av Hugh Laurie, og er kjent for sine behandlingsmetoder.

«Akutten» - amerikansk tv-serie fra et sykehus i Chicago, som ble sendt fra 1994-2009. George Clooney hadde rollen som Dr. Douglas 'Doug' Ross i flere år, og fikk sitt store gjennombrudd i den prisbelønnede serien.

«Scrubs» - Komedie fra det amerikanske sykehuset «Sacred Heart». I Norge har serien gått på TV 2 med blant andre Zach Braff som  Dr. John 'J.D.' Dorian og Sarah Chalke som Dr. Elliot Reid i de sentrale rollene.

«Nip/Tuck» - Serie med skuespillerne Dylan Walsh og Julian McMahonsom i hovedrollene. De spiller plastikkirurgene Sean McNamara og Christian Troy, som har en klinikk i Miami.

- Legene bruker metoder som ikke eksisterer, og beskriver teknikker og apparater som ikke er i praktisk bruk, utdyper Næss.

<strong>  Grey's Uvirkelig:</strong> En av sykehusseriene som slaktes av  kirurgekteparet Tina Gaarder og Pål Aksel Næss. Foto: American Broadcasting Companies
Grey's Uvirkelig: En av sykehusseriene som slaktes av kirurgekteparet Tina Gaarder og Pål Aksel Næss. Foto: American Broadcasting Companies Vis mer

Det lille som er realistisk, er ofte utført av helt feil personell.

- Tydelige arketyper

- Leger, advokater og politifolk er tydelige arketyper. Alle kan beskrive, like, mislike dem og barn kan drømme om å bli dem, sier samfunnsgeograf og førstelektor ved Markedshøyskolen, Karl-Fredrik Tangen.

Han forklarer det med at historiene allerede ligger der i forkant. Vi vet, har ideer og drømmer om hvordan forholdene, historien og det hele utspiller seg.

- Den arketypiske legen er en mann som er uimotståelig for sykepleierne. Dette kan det spilles på direkte, eller fortellingene kan ha kvinnelige leger, avvisende sykepleiere og dermed leke med folks forventninger, sier Tangen og fortsetter:

- Der legeromaner forsterker myten, kan en HBO-serie vri på den. Politimannen bundet av sin plikt skal ikke la følelsene ta over, men gi skurken til rettsystemet. Advokaten skal forsvare selv den verste forbryter. Slik skapes dilemmaer og dynamikk i fortellingene, sier Tangen.

At det lages tv-drama og filmer om disse yrkesgruppene, er ikke noe nytt. Tangen forteller at Henrik Ibsen gjorde akkurat det samme, som skrev om leger og advokater.

- Hverdagslige problemer og dilemmaer får en helt annen kraft når de knyttes til leger og politifolks yrkesetikk, følelser og forelskelse. Klining med naboen på sommerfesten får en annen valør når politimannen som faller for drapskvinnen gjør det samme, sier Tangen, og påpeker at leger, advokater og politietterforskere treffer hele bredden i samfunnet.

- Folk med veldig lite erfaring får lov til å gjøre ekstremt alvorlige ting. Jeg hadde blitt redd om jeg ikke hadde jobbet med dette og sett turnuskandidater utføre sine første hjerteoperasjoner på pasienter, sier Gaarder.
 
De trekker fram «House M.D.» som det verste eksempelet. De har lite til overs for den eksentriske legen med de ukonvensjonelle metodene.

KODENAVN HUNTER:  Foto: Øystein Hillestad, NRK
KODENAVN HUNTER: Foto: Øystein Hillestad, NRK Vis mer

- Han hadde heldigvis ikke overlevd i det norske helsevesenet i dag, sier Gaarder, som likevel har fått bruk for ham i undervisningssammenheng.

«CSI»  Foto: TVNorge
«CSI» Foto: TVNorge Vis mer

- I episode 622 jobber han med en skade prehospitalt, altså ute på skadestedet, og trekker en feil beslutning. Han mister pasienten og blir mer selvmordspreget enn han pleier å være. Det viser at yrket kan være emosjonelt, det kan være prestasjonspreget og du kan ikke lene deg på et team som tar avgjørelser for deg, sier hun.

<strong>CSI:</strong>Zach Braff spiller i komi-serien Scrubs. Foto: Stella Pictures
CSI:Zach Braff spiller i komi-serien Scrubs. Foto: Stella Pictures Vis mer

- I denne jobben har du ingen fasit.

- Realistisk bilde Jørn Lier Horst har permisjon fra jobben som etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt for å skrive krimbøker. Ifølge han kan politiseriene ofte vise et mer realistisk bilde av virkeligheten. Horst mener at norske «Kodenavn Hunter» skildret hverdagen godt.

NIP/TUCK: Foto: PLANET PHOTOS / Stella Pictures
NIP/TUCK: Foto: PLANET PHOTOS / Stella Pictures Vis mer

- Serien føltes autentisk. Jeg kjente meg igjen i utfordringene vi står overfor, som økende organisert kriminalitet, og også i innblikket man fikk på innsiden av det kriminelle miljøet, sier han.

LEWIS:  Foto: All3media
LEWIS: Foto: All3media Vis mer

Også i amerikanske krimserier er det mye som stemmer med virkeligheten.

BROEN: Foto: Ola Kjelbye/ Nimbus Film
BROEN: Foto: Ola Kjelbye/ Nimbus Film Vis mer

- Mye av det tekniske politiarbeidet i for eksempel «CSI» finnes, men er forenklet i serien. De kan få svar på DNA-prøver i løpet av minutter, mens det i virkeligheten tar minst 24 timer, sier Horst.

- En annen ting er dette med dødstidspunkt, som i beste fall kan stadfestes med et slingringsmonn på seks timer hver vei. I mange serier kan rettsmedisineren likevel si at «døden inntraff 05:23».
 
Fanget opp tips Horst har sett eksempler på kriminelle som har plukket opp tips på skjermen.

- Under Nokas-ranet teipet de igjen mellom ermer og hansker for å ikke etterlate DNA-spor. Slike detaljer er ofte snappa opp fra Discovery Channel og dokumentarer, sier han.

Horst syns serier som «Broen» og «Forbrytelsen» er god underholdning, men sier at ikke alt er like realistisk. Seriemordere og handlinger motivert utifra ondskap kjenner han ikke igjen fra den norske virkeligheten.

- Jeg har møtt få onde mennesker og aldri en seriemorder. Selve historiene er nok ikke hentet fra en politihverdag. Men hjelpe meg, det hadde også blitt kjedelig å se på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer