Er det ingen morsomme damer?

Bare menn vil bli konferansier på Norsk Revyfestival.

ETTERLYSER DAMER: Revygeneral Lornts Mørkved (t.v.) søker etter damer som vil være konferansier ved årets Norsk Revyfestival på Høylandet. Her er han sammen med Øystein Dolmen ved en tidligere festival. Foto: Tom E. Østhuus.
ETTERLYSER DAMER: Revygeneral Lornts Mørkved (t.v.) søker etter damer som vil være konferansier ved årets Norsk Revyfestival på Høylandet. Her er han sammen med Øystein Dolmen ved en tidligere festival. Foto: Tom E. Østhuus.Vis mer

|||TRONDHEIM (Dagbladet): En fortvilt revygeneral er på tråden til Dagbladet.

- Nå må kulturavisen trå til! Dette er et nødrop, sier Lornts Mørkved og høres ut som han er på vei i gjennom telefonrøret.

- Lista over påmeldte konferansier-kandidater er full av kall. Nå må dere hjelpe oss å få tak i noen damer.

Revygeneralen og sjefen for Norsk Toillingforbund trekker pusten, og vi griper sjansen til å informere deg om hva saken gjelder:

Norsk Revyfestival arrangeres på Høylandet i Nord-Trøndelag i dagene 8.-12. juli. Tidligere er kjente navn som Kine Hellebust, Alf Tande-Petersen, Rune Gokstad og Øystein Bache hyret inn til den viktige jobben som konferansier for en rekke revyshow med over 2 000 publikummere per forestilling.

Konferansierkurs
I år er det gjort en vri: Revyfestivalen har invitert alle som går med en konferansier i magen (huff, det høres vondt ut) til å melde sin interesse. Sju av søkerne plukkes ut til å være med på et konferansierkurs i dagene 7. og 8. juli, og alle disse får lede hvert sitt show under revyfestivalen.

«Hvis du har motet og utstrålingen skal vi ordne med kurs i konferansierkunsten og gi innføring i programlederfaget» lover arrangørene, og ber om at alle søkere sender en videosnutt med seg selv, helst med et humoristisk snitt. Kurset skal ledes av Bjarte Ytre-Arne og Stein-Roger Bull.

Problemet
Så tilbake til problemet:

- Det har meldt seg 15-20 veldig godt kvalifiserte kandidater, men det er bare mannfolk, sier Lornts Mørkved.

- Påmeldingsfristen er egentlig ute, men nå er den forlenget til 15. juni for å få med noen kvinnfolk.

- Hva tror du er grunnen til at ingen damer har meldt seg på?

- Ja, hva er årsaken?! Det kan man bare spekulere på. Er det forplantningen som skal ut? Er man i London på shoppingtur? Driver man og forhandler om likelønn? Ikke vet jeg! Skal de vises, så må de da vises på en plass som dette.

- Hva slags damer er du ute etter?

- Alle typer over 16 år, som kan tenke seg å stå på en veldig stor scene foran veldig mye folk, fire tv-kamera og femti journalister.

- Kvalifikasjoner?

- Du må ha lyst til å prøve noe du egentlig ikke tør, du må like å vises og du må greie å holde hodet sånn middels kaldt. Men mye skal jo læres på dette kurset, som sju guds utvalgte får være med på, sier Lornts Mørkved.

Gøylandet
Han tok initiativet til Norsk Revyfestival, som er arrangert på Høylandet (eller Gøylandet, som det gjerne kalles) helt siden 1987. Rundt 100 revygrupper konkurrerer i ulike revykategorier, rundt 900 av bygdas 1255 innbyggere legger ned totalt 17 000 dugnadstimer og om lag 20 000 publikummere samles for å se revyshowene.

I juryen for årets NM i revy sitter stand up-komiker Shabana Rehman, programleder Klaus Joacim Sonstad og leder av Hålogaland amatørteaterselskap Marit Solbu.