Er det litteratur?

Helge Rykkjas poesibegrep har alltid vært sterkt inkluderende. «Alt som kan sies er litteratur,» slo han fast da han satt i Profil-redaksjonen i 1968- 69.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Debutsamlingen «BOK», som Aschehoug fortjenestefullt nok ga ut på nytt i fjor, var et typisk avantgardeprodukt, trykt i håndskrift og utgitt på et undergrunnsforlag. Hans generasjonsfeller var fra seg av begeistring. Han er en trollmann i språket, skrev Paal-Helge Haugen, «i hans penn får dei løynde realitetar sitt uttrykk og sin skapnad». Det etablerte litteraturmiljøet ristet for sin del på hodet. De kunne vanskelig se at dette hadde noe med diktning å gjøre.

Konkret

Siden har det gått opp og ned for Rykkja. Lang tid har det også gått mellom hver bok. På 70-tallet ga han språkeksperimentene på båten, sluttet seg til ml-erne og ble konkret og politisk forkynnende. Siden har han holdt seg mest til det konkrete og holdt «hverdagspoesien» i hevd i en tid hvor andre litterære moter har hatt større gjennomslagskraft. I sin forrige bok, «Filosofi, sa du» fra 1994 formidlet han livserindringer og lommefilosofiske betraktninger i en muntlig form der grensene for det poetiske ble tøyd til det ytterste.

I årets utgivelse strekker han seg også langt, selv om den fabulerende rabulisten fra de glade 60-årene av og til stikker hoven fram. Om alt som sies i «Eit kjærleikstema» er litteratur, er imidlertid et spørsmål som kan diskuteres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer