DEN STORE WOODY: Woody Guthrie haddet det vært god bruk for i dagens amerikanske samfunn. Han burde ha skrevet sanger for folk flest og ikke Donald flest. Foto: NTB SCANPIX
DEN STORE WOODY: Woody Guthrie haddet det vært god bruk for i dagens amerikanske samfunn. Han burde ha skrevet sanger for folk flest og ikke Donald flest. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Er det lov å angre i lykkelandet, Norge

I 1940 laget Woody Guthrie 26 sanger på 30 dager for amerikanske myndigheter, og Dagbladet var poetenes store avis fra 1950 og framover.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Hva i all verden er det Eilif Straume, Woody Guthrie, Led Zeppelin, Harald Sverdrup, The Jam og Tarjei Vesaas gjør i en og samme sak? Kan det ha noe med at det har rablet (igjen) for skribenten? Selvsagt, men nei. Kan det tenkes at alt var mye bedre før da vi hørte musikk på vinyl, leste papiraviser og ikke klikket på brød, bloggere og sirkus? Selvsagt, men nei. Svaret er såre enkel, det handler om to bøker, den ene kom ut i 1976, den andre i 2007. Først litt velfortjent skryt av den avisa du nå holder i.

Journalist, litteraturformidler og kritiker i NRK, VG og Aftenposten, Eilif Straume (1928-2012), var nemlig redaktør for 76-boka som heter «Poesi fra spaltene» (Den Norske Bokklubben) der han hadde fått i oppdrag å tråle norske aviser på jakt etter lyrikk, og han fant det også, men han begrenset tidsrommet med avislyrikk fra 1950 til 1975. Vi siterer fra hans geniale og flotte forord (såpass må det være lov å skryte av gamle tider):

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn