Er det lurt å lage en tredje «Twin Peaks»-sesong?

Stor fallhøyde.

GENSERKÅRING: I påvente av tredje sesong har Maggie Lange i New York Magazine sett gjennom alle de 118 genserne i «Twin Peaks» og kåret Audrey Hornes tremønstrede sak fra andre episode til vinneren. - Forskrekkende grener i tomheten: Den moralske tomheten hvor sjelen våre møter skyggesjelene våre og kjemper, uendelig evig, i årene 1990 og 1991 og så nok en gang i 2016, skriver Lange. Foto: Skjermdump fra serien
GENSERKÅRING: I påvente av tredje sesong har Maggie Lange i New York Magazine sett gjennom alle de 118 genserne i «Twin Peaks» og kåret Audrey Hornes tremønstrede sak fra andre episode til vinneren. - Forskrekkende grener i tomheten: Den moralske tomheten hvor sjelen våre møter skyggesjelene våre og kjemper, uendelig evig, i årene 1990 og 1991 og så nok en gang i 2016, skriver Lange. Foto: Skjermdump fra serienVis mer

- That gum you like is going to come back in style.

Da David Lynch og Mark Frost nylig simultantvitret et sitat fra «Twin Peaks» forplantet det seg som en sitring ut i fansens nervebaner på nettet. Artikler ble skrevet. Håp ble tent. Kommentarfelt lyste opp.

- Skal vi endelig få en tredje sesong av «Twin Peaks»?

Noen dager senere, 23 år etter at seriens andre sesong sluttet med en vond cliffhanger, var svaret omsider ja.

I 2016 vil tv-kanalen Showtime vise ni nye «Twin Peaks»-episoder lagt 25 år etter forrige sesong, skrevet og produsert av Lynch og Frost, med Lynch som eneste regissør.

Dermed har det aldri vært et bedre tidspunkt å se seg opp på kultklassikeren, som finnes både på Netflix og i splitter ny Blu-ray-utgave.

Kaffe og dress
Da Lynch i 1990 forsøkte seg på tv-formatet var det med en liten revolusjon i hva man kunne forvente av en serie.

Innbyggerne i småbyen Twin Peaks rystes av drapet på highschool-eleven Laura Palmer.

Den kaffeglade og dresskledte FBI-agenten Dale Cooper, i Kyle MacLachlans speidergutt-aktige skikkelse, dukker opp for å løse mysteriet og avdekke småbyens mørke sider.

I blant gjennom drømmetydning og meditasjon, fordi han er den typen etterforsker.

Serien var surrealistisk, egenartet og kortlevd. Lynch forlot etter hvert produksjonen, kvaliteten sank, seertallene falmet og etter en forløperfilm i 1992 var det over.

Inspirasjonskilde
Da hadde serien likevel rukket å bane vei for en ny type kvalitets-tv, og serier som «The X-Files», «Lost», «The Sopranos» og «Forbrydelsen» står alle i gjeld til «Twin Peaks» på hver sin måte.

Andre fylte tomrommet mer direkte.

Både de superpopulære podkastene «Welcome to Night Vale», bestselger-serien «Wayward Pines» og dataspill som «Deadly Premonition» og «Virginia» låner arketyper og estetikk fra «Twin Peaks» som om serien var et moderne folkeeventyr.

Risikabelt prosjekt
Burde vi nøyd oss med avkok og minner?

Like stor som gleden over returen er jo fallhøyden.

Mens Lynch har vært mer opptatt av meditasjon og musikk enn filmer de siste årene, var Frosts siste kreative krumspring manus til de to forferdelige «Fantastic Four»-filmene.

Det fantes en trygg og bittersøt endelighet i ordene «nok er nok», slik Lynch og Frost lenge insisterte på.

Nå er det mer som å være fan av et gammelt rockeband, et som ga seg mens leken var god og katalogen plettfri, som plutselig skal gi ut nytt materiale.

Kanskje er det feil perspektiv. James Poniewozik i Time er en av dem som har sett seg lei på at man forhåndsgarderer seg med et lag pessimisme når høyt elskede fortellinger skal få en fortsettelse.

- Gi deg selv lov til å glede deg, skriver han.

- To veldig talentfulle personer er på vei tilbake til tv. Det er bunnlinja her.

Og det er vanskelig å ikke kjenne sitringene når Kyle MacLachlan tvitrer:

- På tide å fyre opp kaffekokeren og finne frem dressen.