VAKSINESKEPSIS: Er det økt fokus selv på kontroversielle meninger som har ført til større oppmerksomhet om vaksineskepsis? Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
VAKSINESKEPSIS: Er det økt fokus selv på kontroversielle meninger som har ført til større oppmerksomhet om vaksineskepsis? Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Er det medias ansvar å tie ihjel Sølje Bergman?

Komiker, lege og nå også vaktbikkje.

Meninger

Lege og komiker Jonas Bergland lurer på «hva i helvete vi driver med» når TV 2s God morgen Norge tematiserer vaksinemotstand. Vi lurer på hvorfor i himmelens navn Bergland ikke underbygger kritikken sin med fakta.

Er det medias ansvar å tie ihjel Sølje Bergman? I God morgen Norge mener vi avvikende meninger, med potensiell stor påvirkningskraft, må løftes ut av lukkede fora i sosiale medier, og inn i det offentlige rom, der de møter motstand. Så får heller komiker og lege Jonas Bergland fortsette å lure på om redaksjonen i God morgen Norge er udugelig eller ond.

Jonas Bergland kaster seg inn i vaksinedebatten, og uttrykker frustrasjon over at også NRK radio gir Sølje Bergman taletid med sin vaksinemotstand. «Faen heller, ikke dere også!», tenkte han om at selveste rikskringkasteren NRK radio lar seg friste til å gå i fella, og lar Bergman fremme sin «farlige skremselspropaganda» i beste sendetid.

Siden han utroper seg selv til vaktbikkje over hva som er «god journalistikk», er det fristende å hjelpe ham litt på vei med det gode journalister etterstreber; nemlig etterrettelighet i hva som er fakta.

Utgangspunktet for at Sølje Bergman ble brakt til torgs i denne debatten var et utspill på hennes egen blogg. Hun var allerede en kjent vaksinemotstander da hun ble trukket frem i NRK-programmet «Folkeopplysningen» 5. oktober 2014, hvor temaet var «Hvorfor er så mange skeptiske til vaksiner?»

28. oktober hadde God morgen Norge en debatt med Sølje Bergman i studio, der hun møtte motstand for sine synspunkter av overlege og spesialist i barnesykdommer, Margrete Greve Isdahl, fra Folkehelseinstituttet. Siden har debatten rast i forskjellige medier.
Poenget med at Sølje Bergman aldri har fått taletid uten en motstemme i God morgen Norge, unnlater Jonas Bergland lett å nevne, når han fyrer løs med sin mediekritikk.

Utbruddet av meslinger i USA i januar og i Tyskland har brakt saken nærmere Norge, og har reaktualisert vaksinedebatten. God morgen Norge hadde en sak om disse utbruddene 11. februar 2015, hvor Øystein Riise, overlege ved avdeling for vaksine ved Folkehelseinstituttet gjorde rede for faren, og fremmet myndighetenes vaksineråd til publikum.

Når Sølje Bergmans synspunkter igjen dukket opp i sosiale medier, ble hun invitert til å delta i debatt. Først på TV 2 Nyhetskanalen 12. februar i år, hvor hun møtte motstand fra Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved avdeling for vaksine, Folkehelseinstituttet. Så i God morgen Norge dagen etter. Og dette er debatten indignerte Jonas Bergland sikter til i sin utblåsning.

Det han unnlater å nevne i sitt innlegg er at Bergman igjen var invitert til, nettopp, en debatt med Unicefs Merete Agerbak Jensen. Unicef Norges generalsekretær Bernt G. Apeland, UNICEF Norges hadde noen dager tidligere skrevet en kronikk i Aftenposten under tittelen «Foreldre i Norge og USA velger bort de samme vaksinene som hjelpearbeidere risikerer livet for å gi barn i krig».

Bergman fikk motstand for sin skepsis. Hennes holdning ble beskrevet som «uansvarlig», hun fikk høre at hun spiller russisk rulett, ikke bare med sine egne barns liv, men også med andre barns liv. Hun ble møtt med fakta om hvorfor man skal vaksinere barna. Blant annet fikk hun vite at barnedødeligheten relatert til meslinger har blitt halvert siden nittitallet, fordi flere får vaksine. Hun fikk også flere kritiske spørsmål fra programlederne.

Bergland lurer på «hva i helvete» vi driver med. Vel, vi bringer ut i offentligheten en debatt som allerede er der, men som i stor grad utspiller seg i sosiale medier og lukkede fora, hvor vaksinemotstandere møter likesinnede, og hvor de ikke nødvendigvis blir konfrontert med fakta.

Vi må huske på at Sølje Bergman ikke er alene om å være vaksinemotstander.
I Nesodden kommune er vaksinedekningen kun 85 prosent. I en undersøkelse gjort for Aftenposten i 2013 uttrykker én av fire nordmenn skepsis til myndighetenes vaksineråd.

Jonas Bergland mener det er feil å løfte Sølje Bergman inn i en offentlig debatt, fordi hun i hans, og i flertallets syn, tar feil. Selv tar Bergland åpenbart feil i sin mediekritikk og burde da, ifølge egen logikk, være ekskludert fra videre deltakelse i mediedebatten. Den logikken følger ikke vi. Selv mennesker som bygger sine meninger på feil fakta, følelser, fordommer eller hva det måtte være som strider mot en intellektuell tilnærming til et tema - det må være en plass også for dem i den offentlige samtalen: Vi er åpenbart uenige om hvordan den offentlige debatt bør foregå.

Vi mener det er viktig å løfte minoriteter med avvikende meninger ut fra deres mer begrensede rom, der alle er enige med seg selv - og ut i lyset. På den måten får man imøtegått myter, fordommer og desinformasjon på en konstruktiv måte. God morgen Norge skal drive konstruktiv journalistikk, og vi har flere debatter i uken, der kontroversielle temaer skal på bordet og ut i lyset.

Da Berit Sofie Wiklund fra Folkehelseinstituttet var gjest i God morgen Norge sist fredag, meldte hun om følgende tendens hos nordmenn: Selv om tallene først blir klare neste måned, virker det som om flere vaksinemotstandere snur og velger å vaksinere barna likevel. Også helsestasjoner flere steder i landet melder om angrende foreldre som kommer til dem for å vaksinere barna, blant annet i Bergen, Asker og Bærum.

Jonas Bergland sier at det må være en av to grunner til at Sølje Bergman får lov til å uttale seg om helse i God morgen Norge: Vi er enten ondskapsfulle og kyniske, eller vi er udugelige.

Vi har et samfunnsoppdrag som allmennkringkaster, vi skal nyansere, informere og være kritiske. Vi hadde sviktet dette oppdraget hvis vi tillot vaksinedebatten å gå sin gang for seg selv, unntatt den offentlige samtalen.

Og det er ikke er utenkelig at den siste tids tendens til at vaksinemotstanden snur, er et resultat av at debatten nettopp har vært løftet frem i offentligheten, og at skepsis har blitt møtt med kunnskap i mediene, blant annet i God morgen Norge.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.