DEBATT

Debatt: Ruspolitikk

Er det meg dere advarer mot?

Ledere i offentlige etater advarer mot egen justisminister, Stortinget og regjeringen. Det må vi ta på alvor.

TAR KONTROLL: Regulering av narkotikasalg innebærer at myndighetene tar kontroll over rusmidlene fra de kriminelle gjengene og omsetter det selv, med krav til innhold og aldersgrenser, skriver Carl-Erik Grimstad i denne kronikken. Foto: Thomas Lien
TAR KONTROLL: Regulering av narkotikasalg innebærer at myndighetene tar kontroll over rusmidlene fra de kriminelle gjengene og omsetter det selv, med krav til innhold og aldersgrenser, skriver Carl-Erik Grimstad i denne kronikken. Foto: Thomas Lien Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det siste året har jeg lagt merke til en bekymringsfull tendens i norsk offentlighet: flere aktører har gått ut i mediene og sagt at å diskutere ruspolitikk i seg selv fører til økt rusbruk blant unge. For noen uker siden sier Arve Nordtvedt, politistasjonssjef i Trondheim, til Adresseavisen: Ungdommens holdninger til narkotika har endret seg og at «dette er en konsekvens av debatten om avkriminalisering av illegale rusmidler.»

- Fremtredende personer i det norske samfunnet har uttalt seg om avkriminalisering av narkotika, og at enkelte rusmidler ikke er farlige. Flere påvirkes og tror det ikke lenger er straffbart å bruke narkotika, eller å være i besittelse av for eksempel cannabis. Vi er bekymret, sier han til avisa.

Som en av disse «fremtredende personene» vil jeg gjerne svare Nordtvedt, og andre som måtte lure. For her er det en del ting å ta tak i. Helt først: All bruk av rusmidler medfører risiko, som økes ved misbruk. De samfunnsmessige kostnadene som følge av alkoholbruk er betydelige og fører for mange til alvorlig sykdom og død. Langtidsbruk av cannabis kan føre til vrangforestillinger, angst, psykose-episoder, samt fysiologiske- og somatiske skadevirkninger. Det er likevel bred enighet blant forskere om at alkohol er mye farligere enn cannabis.

Så til den ganske utrolige beskyldningen om at offentlig debatt fører til økt rusbruk. Ifølge Folkehelseinstituttet økte antallet pasienter med cannabis som hovedproblem med 40 prosent i perioden 2009-2014, lenge før Norge i det hele tatt diskuterte avkriminalisering. Hva skyldtes det? Rap-musikk og amerikanske filmer?

Når enkelte antyder at den offentlige debatten om ruspolitikk i seg selv fører til økt rusbruk, faller det altså på steingrunn. Norge er et land i verden, og verden utvikler seg med ny kunnskap og forskning. At nordmenns holdninger oppdaterer seg i takt med dette er ønskelig og sunt.

Disse fremtredende personene som Nordtvedt og andre advarer mot, hvem er de? Er det meg og partiet mitt Venstre, som i mange år har jobbet for at Norge skal slutte å straffe rusavhengige? Er det flertallet på Stortinget, som endelig gikk inn for det samme i 2017? Er det regjeringen, med helseministeren og justisministeren, som skal gjennomføre rusreformen som det advares mot? Er det Verdens Helseorganisasjon, som i år anbefalte å reklassifisere cannabis som et lettere rusmiddel? Eller er det FNs toppledergruppe (UNCEB) – bestående av lederne av FNs 31 byråer som enstemmig ba medlemslandene om å avkriminalisere ulovlige rusmidler til personlig bruk?

Om personer med lederstillinger i offentlige etater advarer mot sitt eget Storting, regjering, ansvarlige statsråder og verdens nasjoner må vi ta dette på alvor. Jeg regner med at Nordtvedt har kontaktet Politidirektoratet for å drøfte sine bekymringer om justisministeren som skal iverksette rusreformen.

Det er et fordummende forsøk å innskrenke offentlig debatt fordi enkelte er bekymret for at samfunnet drar ifra dem. Det er som da kirken ikke ville la folk lære seg å lese Bibelen, fordi å lære seg å lese ga dem muligheten til å tilegne seg kunnskap. Det er svært spesielt å mene at samfunnet ikke skal drøfte og ta til seg ny kunnskap, uavhengig av tema. En slik anti-intellektuell tilnærming tuftet på gammel moralisme vil jeg advare sterkt mot, vi er ikke lenger i middelalderen.

En fersk og svært omfattende helseundersøkelse fra Montana State University så på statlige undersøkelser blant 1,4 millioner amerikanske tenåringer mellom 1993 og 2017. Mens cannabis-bruk gikk opp generelt blant amerikansk ungdom, var det ti prosent mindre sannsynlig at unge brukte cannabis i de ti statene hvor salget var regulert av myndighetene. Regulering innebærer at myndighetene tar kontroll over rusmidlene fra de kriminelle gjengene og omsetter det selv, med krav til innhold og aldersgrenser. Avkriminalisering betyr at vi ikke lenger skal straffe folk for å bruke rusmidler, men vi lar fortsatt de kriminelle gjengene stå for salget.

I 2017 advarte tidligere tolldirektør Bjørn Røse mot at Stortinget ville gå inn for hjelp, ikke straff, i ruspolitikken. Han bruker Portugal som skrekkeksempel, fordi de gjennomførte en rusreform i 2001 hvor avkriminalisering var et av tiltakene. Portugal, landet hvor antallet injiserende stoffbrukere har blitt halvert, smitten av dødelige sykdommer som hiv og hepatitt er redusert, overdosedødsfall er sjeldne og bruken av ulovlige rusmidler ikke er høyere enn i sammenliknbare land. Dette er selvsagt ikke avskrekkende, men inspirerende. Vi må se på resultatene, ikke høre på fryktretorikk.

Å straffe rusavhengige og ungdommer med bøter, fengsel og inndragelse av førerkort er ikke å passe på ungdommen. Tvert i mot. Tidligere politimann Knut Røneid sier at politiaksjoner ikke får ned rusbruken blant ungdom. For fire år siden begikk sønnen hans selvmord, kort tid etter at han ble fratatt førerkortet fordi han hadde innrømmet hasjrøyking. Forbudsregimet passet ikke på sønnen til Røneid. I 2014 fikk en mann i Bergen 10 000 kroner i bot for å besitte 1, 2 gram hasj. Hvordan hjelper det ham eller samfunnet å sette ham i tung gjeld?

I mange tiår har Norge ført en feilslått ruspolitikk hvor straff og forbud har vært ledende. Det vil regjeringen endelig få en slutt på. Et utvalg skal forberede gjennomføringen av regjeringens rusreform, der ansvaret for samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av illegale rusmidler til eget bruk overføres fra justissektoren til helsetjenesten. Det betyr ikke at unge lettere får tak i ulovlige rusmidler. Salg og omsetning skal fortsatt være forbudt,

Dette er et syvmilssteg for norsk ruspolitikk, og Venstres gjennomslag i regjering etter flere tiår med et strafferegime som ikke har fungert. Det er mulig når man på fordomsfritt grunnlag diskuterer og vedtar ny ruspolitikk, uten moralisme og forsøk på å begrense den offentlige samtalen. Vi lever ikke i middelalderen lenger.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer