DEBATT

Debatt: Ruspolitikk

Er det meg dere advarer mot?

Ledere i offentlige etater advarer mot egen justisminister, Stortinget og regjeringen. Det må vi ta på alvor.

TAR KONTROLL: Regulering av narkotikasalg innebærer at myndighetene tar kontroll over rusmidlene fra de kriminelle gjengene og omsetter det selv, med krav til innhold og aldersgrenser, skriver Carl-Erik Grimstad i denne kronikken. Foto: Thomas Lien
TAR KONTROLL: Regulering av narkotikasalg innebærer at myndighetene tar kontroll over rusmidlene fra de kriminelle gjengene og omsetter det selv, med krav til innhold og aldersgrenser, skriver Carl-Erik Grimstad i denne kronikken. Foto: Thomas Lien Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det siste året har jeg lagt merke til en bekymringsfull tendens i norsk offentlighet: flere aktører har gått ut i mediene og sagt at å diskutere ruspolitikk i seg selv fører til økt rusbruk blant unge. For noen uker siden sier Arve Nordtvedt, politistasjonssjef i Trondheim, til Adresseavisen: Ungdommens holdninger til narkotika har endret seg og at «dette er en konsekvens av debatten om avkriminalisering av illegale rusmidler.»

- Fremtredende personer i det norske samfunnet har uttalt seg om avkriminalisering av narkotika, og at enkelte rusmidler ikke er farlige. Flere påvirkes og tror det ikke lenger er straffbart å bruke narkotika, eller å være i besittelse av for eksempel cannabis. Vi er bekymret, sier han til avisa.

Som en av disse «fremtredende personene» vil jeg gjerne svare Nordtvedt, og andre som måtte lure. For her er det en del ting å ta tak i. Helt først: All bruk av rusmidler medfører risiko, som økes ved misbruk. De samfunnsmessige kostnadene som følge av alkoholbruk er betydelige og fører for mange til alvorlig sykdom og død. Langtidsbruk av cannabis kan føre til vrangforestillinger, angst, psykose-episoder, samt fysiologiske- og somatiske skadevirkninger. Det er likevel bred enighet blant forskere om at alkohol er mye farligere enn cannabis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer