Er det mulig å være moralsk uheldig?

I sommer fokuserte Dagbladet på hvordan tilfeldigheter kan påvirke om du blir utsatt for juridiske sanksjoner. Enkelte filosofer nærmer seg dette emnet ved å spørre om det går an å være moralsk uheldig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er moralsk uforsvarlig å kjøre bil etter at du har drukket noen glass med øl eller vin. La oss anta at du likevel setter deg bak rattet for å kjøre hjem fra en fest. Gjør det noen moralsk forskjell om du forårsaker et uhell på grunn av denne uforsiktige fremferden?

Filosofene er splittet i synet på dette spørsmålet. Noen hevder at den moralske vurderingen av handlingen din bare bør fokusere på den risiko du utsetter andre for ved å kjøre i beruset tilstand. Andre mener at det er mulig å være moralsk heldig og uheldig. Hvis du forårsaker en ulykke, er handlingen din moralsk dårligere enn om du kommer deg hjem uten at dette skjer.

Den britiske filosofen Bernard Williams lanserte begrepet «moral luck» i 1976. Han mente at han kunne bruke begrepet til å avdekke noen dype motsetninger i moderne tenkning om moral. På den ene siden mener vi generelt at tilfeldigheter ikke kan avgjøre om en person fortjener å bli bebreidet eller ikke. Bebreidelse er rettet mot noe personen selv har hatt kontroll over. På den andre siden bebreider vi en fyllekjører som forårsaker en ulykke mer enn en som ikke gjør det. Dermed synes det å være en motsetning mellom våre generelle oppfatninger om bebreidelse, og konkrete tilfeller hvor vi bebreider andre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer