Du leser nå Dagbladet Pluss

Bok-kommentar

Er det nødvendig å gjendikte dansk og svensk poesi til norsk?

Julaften i en kjøttetende plante.

FIRKLØVER: Asta Marie Nordenhof er en av fire unge, danske poeter som er gjendiktet til norsk og utgitt av Samlaget i januar.
 Foto: SAMLAGET
FIRKLØVER: Asta Marie Nordenhof er en av fire unge, danske poeter som er gjendiktet til norsk og utgitt av Samlaget i januar. Foto: SAMLAGETVis mer
Kommentar

I fjor åpnet Kulturrådet for innkjøp av lyrikk oversatt fra svensk og dansk til norsk. Det har ført til en rekke oversettelser fra de skandinaviske språkene. I disse dager kommer fire danske samtidspoeter i nynorsk gjendiktning.

Er det nødvendig å gjendikte dansk og svensk poesi til norsk?

Her er folk uenige. I et innlegg i forrige utgave av Dag og Tid stiller lederen for Norsk Oversetterforening, Ika Kaminka, seg kritisk til det å gjendikte fra nabospråkene. Hun mener at praksisen svekker gjensidig nordisk språkforståelse. I en kommentar i Ny Tid påpeker forfatter og forlegger Paal Bjelke Andersen at vi overvurderer de infrastrukturelle betingelsene, om vi tror at en skandinavisk diktsamling når andre enn helt spesiellt interesserte i nabolandene. En gjendiktning har mye å si for om et verk får oppmerksomhet og blir tilgjengelig i de respektive land.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

UT ÅRET*

KUN I SEPTEMBER

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP UT ÅRET*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UT ÅRET* 100 kr ut året. 0,83 kr per dag.

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris måned etter tilbudsperioden (99,-/måned) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE**

PRØV PLUSS

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE** 1 kr for første uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr for 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr for 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449,-/6 mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris måned etter tilbudsperioden (99,-/måned) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris uke etter tilbudsperioden (55,-/uke) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Øvrige abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.