Er det noe håp for Funcom?

Ny bunnrekord i dag. Kan trenden snu?

(Dagbladet.no): I dagens utgave av Dagens Næringsliv kan man over to sider lese en dyster beretning om spillerflukt fra Funcoms onlinerollespill «Age of Conan». Overskriften taler sitt tydelige språk: «Funcom er blitt Failcom».

I artikkelen framkommer det ingen nye faktiske opplysninger om spillerantallet. Det fokuseres i stedet på den pågående misnøyen mot Funcom og «Age of Conan» på diverse nettfora og i selve spillet, samt at uoffisielle målinger viser at spilletiden har gått fra over 17.000 timer i døgnet i august til 6330 i september.

Det kan godt hende at oppslaget har bidratt til at Funcom-aksjen i dag tidlig for første gang dukket godt under ti kroner på Oslo børs.

Men hva har denne synkende aksjekursen å si for Funcom?

- På kort sikt har det nok mer å si for aksjonærene enn for den daglige driften av selskapet. Men det kan bli kritisk for Funcom om trenden fortsetter for lenge. Hvis investeringsviljen i selskapet blir mindre på sikt, vil også det føre til at selskapet vil investere mindre i spillporteføljen, sier analytiker Fredrik Thoresen i DnB Nor Markets til Dagbladet.no.

Trenden ikke snudd ennå

Den siste uka har børsen falt med 13 prosent, noe som ifølge Thoresen medfører at de fleste i markedet tenker på kortsiktige resultater. Denne kortsiktige tenkningen gjør også at det ikke levnes mye rom for optimisme rundt Funcom-aksjen.

- Vi forholder oss til det fundamentale, som er spillerutvikling og interessetrenden. Vi har ikke sett noe nytt som skulle tilsi at den negative interessetrenden har snudd ennå - vi venter fortsatt flere negative nyheter enn positive. Vi ser heller ikke på nåværende tidspunkt hva som skal gjøre at dette kan snu, sier Thoresen.

Er det noe håp for Funcom?


- Hvor mye tror du at ting som dagens avisoppslag i Dagens Næringsliv, samt stadige rapporter om spillerflukt, evner å påvirke Funcom-kursen?

- De som handler med aksjer er forhåpentlig oppdaterte på situasjonen i markedet, og setter seg så godt inn i aksjen at det som kommer på trykk ikke kommer som en overraskelse. Dette gjelder jo enten vi snakker om Orkla eller Funcom, sier Thoresen, men legger til:

- Selv om vi ikke snakker om de store volumene, er imidlertid også Funcom-aksjen blitt en slags «folkeaksje», etter «Norge Rundt»-innslag og massive avisoppslag tidligere i år. Jeg har til og med sett et eksempel på at Funcom-aksjer er gitt i konfirmasjonspresang - men han skulle kanskje ønske at han hadde fått cash i dag, om han ikke solgte. Slike aksjonærer kan nok tenkes å bli påvirket av et avisoppslag eller blogginnlegg.

Ytterligere nedgang

Da Funcom la fram sin rapport for andre kvartal tidligere i høst, kunne de fortelle at «Age of Conan» hadde 415.000 aktive abonnenter. Hvor mange av disse som benyttet seg av den første gratismåneden som følger med spillboksen ble ikke avslørt, men «hovedvekten» av spillerne var ifølge Funcom betalende abonnenter.

DnB Nor Markets har beregnet at «Age of Conan» hadde 350.000 betalende abonnenter på det tidspunktet. De inntektene Funcom anslår vil komme til neste kvartalsrapport tyder imidlertid på at selskapet selv regner med ytterligere spillernedgang:

- Vi har sett på inntektsrangen Funcom har gitt, og etter beste evne oversatt den til at de forventer et sted mellom 240.000 og 330.000 abonnenter i snitt. Det impliserer at de tror på et fortsatt fall fra andre til tredje kvartal. De boksene de selger i disse månedene er ikke nok til å kompensere for frafallet. Det hjelper heller ikke med den forventet tøffe konkurransen fra «Warhammer Online» og «World of Warcraft»-utvidelsen, sier Thoresen.

Det store spørsmålet nå er når og hvor spillerutviklingen vil flate ut:

- Det er spillerne selv som avgjør om de vil fortsette å spille, så det gjenstår å se hvor mange som faktisk digger å være i barbarenes verden. Men om det er to, tre hundre tusen eller femti tusen gjenstår å se - og det er det markedet nå tar en sats på, sier Thoresen.

«Komiske Erling»

I dagens DN-artikkel blir produktsjef Erling Ellingsen i Funcom omtalt som «Komiske Erling», med klare referanser til den irakiske informasjonsministeren. Det hevdes at hans optimisme for «Age of Conan» ikke speiler den virkelige situasjonen.

- Det er noe som kommer med jobben. Når man er frontfigur for et så internasjonalt produkt, som flere hundre tusen knytter seg til med sterke følelser, kommer det gjerne også mye negativt - men jeg ser på det som en stor utfordring, sier Ellingsen til Dagbladet.no.

Han mener at selskapet i det siste ikke har operert med skylapper, men at de har vært åpne på at det har vært problemer.

- Det er noe vi tar veldig alvorlig, og dette er noe vi jobber hardt med nå. Vi hører veldig nøye på hva spillerne gir av feedback, og utbedrer feil og fører nytt innhold inn i spillet basert på dette. Jeg tror du kommer til å høre mye positivt om «Age of Conan» i ukene som kommer, i hvert fall fra vår side - så gjenstår det å se hva spillerne mener. Vi har veldig god tro på «Age of Conan». Vi hadde et enestående momentum da vi lanserte, og det er noe vi har tenkt å bygge videre på, sier Ellingsen.

Dagbladet.no har uten hell forsøkt å komme i kontakt med finansdirektør Olav Sandnes i Funcom for en kommentar. I dagens DN-artikkel sier han imidlertid at han ikke vil kommentere utviklingen, men at Funcom «lytter til den bekymring og de innspill som kommer fra spillerne.»

KOMMER MED NYHETER: Funcom sier de hører på spillerne, og lanserer de kommende ukene nytt innhold til «Age of Conan» - blant annet flere rustninger.
«KOMISKE ERLING»: Produktsjef Erling Ellingsen i Funcom.